„Kol kas tai yra skaičius, kurį mes galime kontroliuoti. Reikia pabrėžti, kad siena nėra kiaura, kaip dažnai skamba viešojoje erdvėje. Jei ji būtų kiaura, nelegalūs migrantai laisvai judėtų po Vilnių, po Kauną arba link Lenkijos. To nėra. Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) efektyviai atlieka savo darbą, jos pajėgumų ir gebėjimų užtenka“, – laidoje „Delfi diena“ sakė L. Kasčiūnas.

Vis dėlto, kaip teigia NSGK pirmininkas, spaudimas didėja: „Galime kalbėti, kad sisteminis augimas yra, spaudimas mūsų valstybei didėja, bet kol kas mes susitvarkome. Manau, 2000–3000 yra tie skaičiai, kurie vers mus peržiūrėti sprendimus ir galbūt netgi kalbos apie ekstremalią padėtį taps labiau realistiškos nei dabar.“

Pasak L. Kasčiūno, pirmadienį Pabradėje pradedančiame veikti palapinių miestelyje galės gyventi apie 400 žmonių, čia bus apgyvendinami vyrai.

„Visi jų baziniai poreikiai bus patenkinti. Nesutinku su teigiančiais, kad tai prastos sąlygos. Jeigu karinis miestelis tinkamas mūsų kariams, jis tikria tinkamas nelegaliai sieną kirtusiems migrantams“, – sakė Seimo narys.

Laurynas Kasčiūnas

Anot jo, reikia galvoti ir apie nelegalių migrantų judėjimo ribojimus, nes šiuo metu jie turi teisę laisvai judėti, todėl dalis jų pabėga.

„Tam tikras laisvės judėti apribojimas – tai, apie ką reikia galvoti, siunčiant žinutę jų draugams, kad Lietuvoje nėra rožėmis klotas kelias, kad jeigu norite važiuoti kažkur į Vakarų Europą, nedarykite to per Lietuvą. Turim viską padaryti, kad ekonominė migracija būtų kontroliuojama ir suvaldyta“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Pasak jo, svarstoma ir apie fizinės tvoros pasienyje įrengimą, šį klausimą žadama išspręsti artimiausiais mėnesiais.

„38 proc. pasienio saugomi yra stebimi moderniausia technologija, kuria mes pirmaujame ES. Tose vietose, kur ji yra, nelegalios migracijos nėra. Vyriausybė priima sprendimus, juda į priekį ir per pusantrų metų mes tikrai užbaigsime sienos apsaugos modernizaciją. Jau šių metų pabaigoje, manau, pasieksime 50–60 proc. sienos padengimo. Bet šalia modernių stebėjimo sistemų reikia fizinio barjero, gal ne visame pasienyje, gal tose vietose, kur daugiausia rizikos. Mano požiūriu, tvora galėtų būti rimtas atgrasymas nelegaliai migracijai ir kontrabandai stabdyti“, – laidoje „Delfi diena“ sakė L. Kasčiūnas.

Po trijų parų pertraukos pasienyje su Baltarusija vėl sulaikyti neteisėti migrantai, trečiadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Keturi dokumentų neturėję užsieniečiai, pirminiais duomenimis, gali būti Irako piliečiai. Jie pasiprašė prieglobsčio.

Trečiadienį po vidurnakčio VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Tverečiaus pasienio užkardos pareigūnai ties Ignalinos rajono Vosiūnų kaimu sulaikė ką tik iš Baltarusijos sieną pažeidusius keturis asmenis. Jie dokumentų neturėjo ir prisistatė Irako piliečiais.

Naktį jie praleido Tverečiaus užkardoje, kur pasiprašė prieglobsčio.

Sulaikytiesiems bus atliekami testai dėl COVID-19, o iki rezultatų gavimo užsieniečiai yra izoliuoti. Nustatomos jų tapatybės. Įvykio aplinkybės tikslinamos, vyksta tyrimas, skelbia VSAT.

Pastarąjį kartą iš Baltarusijos patekusius neteisėtus migrantus Lietuvos pasieniečiai buvo sulaikę sekmadienio naktį. Tąkart Ignalinos rajone Vilniaus pasienio rinktinės Puškų pasienio užkardos pareigūnams įkliuvo dvi grupės – 21 ir 27 asmenys.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 391 neteisėtas migrantas. Daugiausia tarp jų yra Irako piliečių. Šis skaičius yra beveik penkis kartus didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius.

Pernai sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 metais pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 metais – 104.

Pastaruoju metu išaugus tokių atvejų skaičiui VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pasieniečiai iš kitų padalinių bei skirti papildomi techniniai resursai.

Be to, pasieniečiams pagalbon pasitelktos pajėgos iš Viešojo saugumo tarnybos, Šaulių sąjungos ir kitų institucijų.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė yra sakiusi, kad išaugęs nelegalių migrantų srautas yra sąmoninga režimo politika prieš Lietuvos valstybę. Anot jos, tai rodo, jog pradėtas hibridinis karas.

Gegužės pabaigoje Baltarusijos parlamente šios šalies autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad po tarptautinės reakcijos į priverstinį keleivinio lėktuvo nutupdymą Minske Baltarusija migrantų nebestabdys.

VSAT vadas Rustamas Liubajevas sako, kad Baltarusijos sostinėje Minske gali būti apie 1,5 tūkst. neteisėtai į Europos Sąjungą norinčių patekti migrantų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (241)