Sekmadienį baltarusių pasieniečiai paskelbė esą prie Lenkijos sienos Baltarusijos pusėje rasta negyva migrantė. Šalia jos buvo trys nepilnamečiai vaikai, vyras ir pagyvenusi moteris.

Anot baltarusių, migrantė galėjo mirtinai sušalti. Tiek mirusioji, tiek šalia jos buvę migrantai esą buvo basi.

Lenkija vakar pranešė, kad pasienio zonoje rado dar trijų negyvų, įtariama, taip pat migrantų kūnus. Visos šios vietos – netoli Lietuvos, apie dešimt kilometrų.

Lenkų ir baltarusių pareigūnai skelbia pradėję tyrimus, sureagavo Jungtinių Tautų (JT) Pabėgėlių agentūra (UNCHR).

„Iš tikrųjų UNCHR yra labai giliai nuliūdusi dėl mirčių atvejų. Turi būti vengiama bet kokio sprendimo arba veiksmo, kuris sukeltų rizikos migrantų arba prieglobsčio prašytojų gyvybei“, – teigė JT Pabėgėlių agentūros atstovė spaudai Renata Kuleš.

Pasigenda aktyvesnio tarptautinių organizacijų spaudimo Baltarusijai

Vidaus reikalų ministerija (VRM) sako, kad tarptautinės organizacijos turėtų labiau spausti Baltarusiją, kuri organizuoja nelegalų srautą, o ne sieną saugančias Lietuvą su Lenkija.

„Atvirkščiai, mes pasigendame tarptautinių organizacijų proaktyvaus vaidmens Baltarusijoje, pavyzdžiui, JT Pabėgėlių agentūros Baltarusijoje. Jie ten turi atstovybę, ir jie galėtų aktyviau dirbti“, – sakė vidaus reikalų viceministras Kęstutis Lančinskas.

Kitaip nei Lietuvoje, Minske yra nuolatinis JT Pabėgėlių agentūros padalinys. Yra ir Tarptautinės migracijos organizacijos atstovybė.

Baltarusiai pranešė, kad informacija apie sekmadienį rastą negyvą migrantę perduota tarptautinėms organizacijoms. Tačiau jos kol kas priekaištų A. Lukašenkos režimui nėra išsakiusios.

Priešingai, vasarą baltarusių propaganda rodė, kad JT Pabėgėlių agentūros atstovas lankosi pasienyje prie Lenkijos, lankėsi ir šį mėnesį susipažinti kaip esą nežmoniškai elgiasi nelegalų neįsileidžianti Lenkija. Kad migrantai su baltarusių pareigūnų pagalba atvyksta iki sienos – neužsiminta.

Kritika – ir iš Lietuvos žmogaus teisių stebėtojai

Lietuvos pasieniečiai sako naktimis Baltarusijoje girdintys ir šūvius, kuriais nelegalai gali būti gąsdinami bėgti į Lietuvą.

„Įvertinant migracijos pobūdį ir tai, kaip tie nelegalūs migrantai patenka į Lietuvą, ir, kaip jų tas atvykimas į Lietuvą organizuotas, manau, kad Lietuva ir mūsų kaimyninės šalys darome viską spręsti šitą susidariusią krizę“, – sakė K. Lančinskas.

Kritikos Vyriausybė sulaukė ir iš Lietuvos žmogaus teisių stebėtojų. Orams atvėsus, o naktimis jau žadant ir šalnas, baiminamasi, kad su migrantų mirtimis gali susidurti ir Lietuva.

„Stumia atgal, tai neišvengiamos tragiškos pasekmės. Paprasčiausiai šitą reikia žinoti“, – teigė Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Dainius Pūras.

Anot D. Pūro, Lietuva nuo pat pradžių užėmė klaidingą poziciją, kai ginantis nuo migrantų, jie stumiami į gyvybei pavojingą padėtį.

„Garsiai neįvardinant, politika yra šiuo metu yra tokia: padarykime viską, kad šitiems žmonėms būtų taip blogai, kad nei jie, nei jų pažįstami niekada į Lietuvą nenorėtų net bandyti atvykti“, – sakė D. Pūras.

Lietuva sprendimų keisti neketina

Anot valdančiųjų, migrantai, kurių gyvybei akivaizdžiai gresia pavojus, yra įleidžiami. Įsakymas neįleisti neteisėtų migrantų galioja jau penkiasdešimt dienų. Per tą laiką humanitariniais tikslais į Lietuvą įleisti 93 migrantai.

Teigiama, kad Lietuva padeda ir kai kuriems į Baltarusiją grąžinamiems migrantams.

„Dabar Lietuvos Respublikos pasieniečiai tokią būtinąją pagalbą teikia. Tai yra vanduo, maistas, atvėsus orams galimai tai būtų ir tam tikros apsisaugojimo priemonės kaip ir šilti drabužiai“, – sakė Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas iš Laisvės frakcijos Tomas Vyrautas Raskevičius.

Raudonasis Kryžius sako siūlantis suteikti drabužių ir kitos pagalbos į Baltarusiją nustumiamiems migrantams, bet iš Lietuvos pasieniečių esą sulaukiama atsakymo, kad pagalbos nereikia.

Lietuvoje dabar yra per keturis tūkstančius migrantų. Kasdien bent keli, o kartais kelios dešimtys kviečiasi medikų.

„Dažniausiai būna pilvo skausmai, būna peršalimai, dantų skausmai. Labai daug žmonių iš imigrantų pasimuliuoja: ar tai jiems atrakcija išvažiuoti, arba mes atvažiuojam – pasirodyti“, – sakė Šalčininkų poliklinikos direktorė Danelja Laimutė Sliževska.

Lietuva sprendimų keisti neketina. Anot Vyriausybės, nelegalai toliau bus stumiami atgal į Baltarusiją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (530)