„Esu simpatiška, lengvai bendraujanti mergina – viskas su manimi tikrai gerai. Tiesiog, nežinau, bijau. O gal esu taip išauklėta, kad artimas kontaktas pirmo susitikimo metu mane gąsdina. Svarbiausia, dar niekada nesu pajutusi jokių ypatingai šiltų jausmų vaikinui. Taip susižavėjimų buvo, bučinių taip pat, tačiau vos prasidėdavo kalbos apie seksą, pabėgdavau ir vėl visą susipažinimo procesą pradėdavau su kitu vaikinu. Jaučiuosi nenormali. Draugystes užmezgu, su vaikinais bučiuojuosi, glamonėjuosi, man tai yra malonu, tačiau nenoriu, o gal tyčia erzinu juos ir neinu toliau“, – atvirai prabilo mergina.

Ji pripažino bandžiusi įveikti pirmo karto baimę ir elgdamasi itin drąsiai.

Nekaltybę vadina ne savo pliusu, o minusu

„Vieną vakarą klube susipažinau su maloniu vaikinu. Jis papasakojo, kad ryt planuoja važiuoti į Palangą. Nežinau, kas patraukė už liežuvio, bet paprašiau, kad pasiimtų ir mane, daviau jam savo telefono numerį. Buvo keista, kad jis paskambino ir atvažiavo iki manęs su mašina. Tuomet supratau, kad elgiuosi kiek pavojingai, pasiūliau tiesiog nuvažiuoti į kavinę. Galų gale sutarėme, kad važiuosime iki jūros. Po pasivaikščiojimo automobilyje pradėjome bučiuotis, buvome pusnuogiai, tačiau vis tiek jį sustabdžiau paskutiniu momentu. Dabar džiaugiuosi, kad vaikinas buvo normalus ir tiesiog susitarėme susitikti kitą kartą, o juk galėjo mane, pavyzdžiui, išprievartauti. Grįžusi namo užblokavau jo numerį ir daugiau niekada jo nemačiau. Tiesą pasakius, dabar net gatvėje jo nepažinčiau“, – pasakojo mergina.

Ji tikina nemananti, kad nekaltybė – kažkas ypatingo ir tikrai nenori jos atiduoti tam vieninteliam, kurio laukė visą gyvenimą, tačiau tiek laukusi nenori pirmą kartą pasimylėti ir su atsitiktiniu partneriu.

„Man baisu, kad jei kada sutiksiu vaikiną, kurį pamilsiu, jį gali išgąsdinti mano nekaltumas. O jei jis nuliūs? Juk nekaltybė kartu reiškia, kad esu nepatyrusi lovoje. Esu girdėjusi, kad vaikinai net bijo būti tuo pirmuoju, nes tai didelė atsakomybė. Raminu save tik tuo, kad ilgiau tveria santuokos žmonių, susituokusių kai jiems jau virš 30. Taigi dar kaip ir turiu laiko, tik mane neramina mano neišsilakstymas, bet negi dabar tiek laukusi imsiu praktikuotis su bet kuo“, – svarstė mergina.

Nekaltos 18-metės rūpinasi, ar jos – normalios

Nekaltybės tema tarp šiuolaikinių paauglių – itin aktuali. Internetiniuose forumuose matyti, kad jau šešiolikmetės merginos jaudinasi dėl to, kad dar nėra turėjusios vaikinų, o vos pilnametystės sulaukusios panelės klausinėja, ar normalu, kad jos – dar nekaltos.

Vilniaus universiteto trečio kurso sociologijos studentų „Sociali sociologija“ tyrimų laboratorijos atliktas tyrimas „Abiturientų seksualinis elgesys ir nuostatos: tyrimo rezultatų pristatymas“ atskleidė, kad Lietuvoje nekaltybę dažniausiai praranda 16-os (13 proc.) – 17-os (14 proc.) amžiaus moksleiviai.

Tiesa, pusė procento asmenų nekaltybę prarado dar 12-os, 1,8 proc. – 13-os, 2,2 proc. – 14-os, 4,6 proc. – 15-os metų. Vos 8 proc. apklaustų abiturientų nekaltybę prarado po pilnametystės. 52 proc. abiturientų iki apklausos nekaltybės neprarado.

Tyrime dalyvavo 741 pilnametis abiturientas iš 15-os Lietuvos gimnazijų ir mokyklų.

Nekaltos ilgai – dėl 2 priežasčių

Tačiau Psichoterapijos ir lytinių sutrikimų klinikos vadovas, seksologas Vitalijus Žukas patikino, pastebintis, kad lietuviai nekaltybę siekia prarasti kuo greičiau. Jis tikina turintis duomenų, kad merginos Lietuvoje nekaltybę dažniausiai praranda 14-os.

„Taip teigdamas remiuosi masių psichologijos idėjomis. Jaunoms merginoms nekaltybę prarasti svarbiau nei vaikinams. Pastebimos tendencijos, kad dažniausiai jaunos moterys yra iniciatyvesnės, jos ir anksčiau subręsta. Be to, merginos dabar vyriškėja, o vaikinai – moteriškėja“, – sakė jis.

Paklaustas, ar normalu, kad nekaltybę kai kurios moterys išsaugo kur kas ilgiau, seksologas patikino, kad viskas priklauso nuo konkretaus žmogaus.

„Tai gali būti brandus žmogus, brandi asmenybė, kuri galvoja, kad seksualiniai santykiai turi būti vykdomi atsakingai, su žmogumi, kuriuo pasitikima, užmezgus emocinį ryšį. Taip pat ilgai su nekaltybe neatsisveikinantis žmogus gali tiesiog bijoti rimtų santykių, artumo, sekso. Tai jau nėra normalu“, – patikino jis.

Nekaltybę atstato operacijomis

Paklaustas, kaip į nekaltas moteris dažniausiai reaguoja lietuviai vyrai, jis pripažino, kad vieno atsakymo į šį klausimą nėra.

„Vieni vyrai tokias moteris ant rankų nešioja, iki dievybės išaukština, tačiau kiti gali tokių moterų išsigąsti. Tiesa, Lietuvoje vis dar vyrauja nuomonė, kad nekaltybė yra vertybė. Didesnioji dalis lietuvių vyrų vis dėlto norėtų, kad jų moteris būtų nekalta, bet realybė yra kitokia ir vyrai prie to prisitaiko, žiūri į tai liberaliai. Tendencija ieškoti nekaltų moterų yra akivaizdi, bet situacija nėra tokia dramatiška kaip prieš 30 metų“, – sakė jis.

V. Žukas patikino matantis ir kitą tendenciją. Jis pasakoja asmeniškai susidūręs su lietuve, kuri norėjo vėl tapti nekalta – šiuo metu nekaltybės atstatymo operacijos daromos ir yra populiarios visame pasaulyje.

„Yra grupės moterų, kurios tuo domisi. Dažniausiai joms būna apie 25-30 metų, bet tai tik empiriniai pastebėjimai. Matyt, jos mano, kad nekaltybė yra vertybė ir nori apgauti savo vyrus, kad iki šiol lytinių santykių neturėjo“, – svarstė jis.

Plinta mada prieš madą – merginos pabrėžia savo nekaltumą

Psichologas Tomas Lagūnavičius įsitikinęs, kad nekaltybės praradimo klausimas – mados reikalas.

Tomas Lagūnavičius

„Iš pradžių jokių seksualinių santykių nebūdavo galima turėti iki vedybų, vėliau prasidėjo seksualinė revoliucija – jei tau 12 ar 14 metų, o tu dar mergaitė – turi rimtų problemų. Tiesa, dabar, kaip visada tokiais atvejais, plinta mada prieš madą. Merginos vėl pradėjo saugoti savo nekaltybę – 25 metai, o tu tipo mergaitė. Dažnai tokios merginos sąmoningai pabrėžia, viešai pasakoja, kad susilaiko nuo sekso“, – pastebėjo jis.

Anot T. Lagūnavičiaus, didžioji dalis žmonių į seksą dabar žiūri labai paprastai ir elgiasi taip, kaip tuo metu nori.

Kviečiame paatvirauti – kokia Jūsų patirtis? Kaip manote, ar nekaltybė šiais laikais yra vertybė? Kada normalu ją prarasti? Gal to, ar esate pirmasis partneris mylimam žmogui, apskritai nesureikšminate?

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Atvirai“. Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: