Šiandien, kai jau aišku, kad baudžiamasis persekiojimas buvo pradėtas prieš realiai neegzistuojantį žmogų, pareigūnai pripažįsta, jog greičiausiai buvo suklysta pačioje tyrimo pradžioje – kai dėl įvykdyto nusikaltimo Vilniuje buvo sulaikytas ir į areštinę uždarytas užsienietis, pateikęs savo asmens dokumentą. Šio dokumento autentišku pareigūnai nesuabejojo, nors, kaip jau dabar aišku, jis buvo suklastotas.

Būtent šis suklastotas dokumentas, kurį pareigūnai Rumunijos piliečiu apsimetusiam vyrui yra sugrąžinę, dabar vėl pateko į policijos ir prokuratūros akiratį – teisėsauga įpareigota iš naujo atlikti tyrimą ir surasti juos apkvailinusį užsienietį. Tik ar pavyks tai padaryti, abejojama – vyras jau seniai galėjo išvykti iš Lietuvos.

Judrioje sankryžoje sukėlė avariją – buvo neblaivus

Visa ši istorija prasidėjo per praėjusias Kalėdas, kai gruodžio 25 d. vakarą, apie 20 val., Vilniuje, Perkūnkiemo g. laikinai Lietuvoje gyvenęs ir dirbęs vyras, vairuodamas automobilį „Seat Ibiza“, sankryžoje sukėlė nedidelį eismo įvykį – susidūrė su automobiliu BMW. Tada paaiškėjo, kad prie vairo sėdėjęs užsienietis buvo neblaivus – į alkotesterį jis „pripūtė“ 1,73 promiles alkoholio.

„Vairuotojas akivaizdžiai buvo neblaivus, svirduliavo, jo kalba buvo nerišli“, – vėliau per apklausą sakė eismo įvykį matęs praeivis.

Jo teigimu, rusiškai kalbėjęs vairuotojas ėmė neigti, kad būtent jis sukėlė eismo įvykį, todėl buvo iškviesta policija.

„Tas automobilis nepraleido mano vairuojamo automobilio ir atsitrenkė į galinę kairės pusės dalį, – sakė per eismo įvykį nežymiai apgadinto BMW vairuotojas. – Po eismo įvykio „Seat Ibiza“ sustojo, tačiau netrukus vėl pradėjo važiuoti, man susidarė įspūdis, kad jis bando šalintis, bet jis pavažiavo ir sustojo prie sankryžos. O paskui prie manęs priėjęs vairuotojas bandė susitarti ir prašė nekviesti policijos. Bet jis buvo girtas, todėl su įvykį mačiusiu liudytoju nutarėme iškviesti policijos pareigūnus.“

O jie į įvykio vietą atvyko po kelių minučių – eismo įvykį sukėlęs užsienietis prisipažino, kad sukėlė avariją, taip pat neneigė, kad buvo apsvaigęs nuo alkoholio.

Asociatyvi nuotrauka
„Vairuotojas pateikė Rumunijoje išduotą asmens tapatybės kortelę, o vairuotojo pažymėjimo neturėjo – sakė, kad išvis jo nėra turėjęs“, – prisiminė vienas policijos pareigūnų.

Neblaivus vairuotojas buvo pristatytas į policijos komisariatą – čia jis praleido beveik parą, o paskui buvo išleistas.

Dėl to, kad vairavo neblaivus, užsienietis buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Rumunijos piliečiu Aleksandru Bodarevu prisistatęs vyras per apklausą sakė, kad Lietuvoje gyveno vos kelis mėnesius, buvo įsikūręs bute, kurį nuomavo jo darbdavys.

„Tą vakarą su pažįstamu išgėrinėjome alkoholinius gėrimus – išgėriau porą stikliukų degtinės ir tris skardines alaus, – sakė jis. – Vėliau nutariau paimti darbdavio, kurio tuo metu nebuvo namuose, automobilį, nes man reikėjo nuvažiuoti į autobusų stotį ir išsiųsti siuntinį mano vaikams. Bet nesuspėjau – vos tik išvažiavęs iš namų sukėliau eismo įvykį.“

Vyras prisipažino, kad niekada neturėjo teisės vairuoti automobilį, tikino, jog dėl savo elgesio gailisi.

Teismo posėdyje nereikėjo dalyvauti

Kadangi ikiteisminį tyrimą atlikusiems policijos tyrėjams ir šį tyrimą kontroliavusiai prokurorei nekilo abejonių dėl vyro kaltės, jam buvo pasiūlyta baudžiamąjį procesą baigti baudžiamuoju įsakymu – teismas bylos medžiagą įvertintų rašytinio proceso tvarka ir, tikėtina, skirtų baudą, kurią pasiūlytų valstybės kaltintojas.

Užsienietis su tokiu pasiūlymu sutiko, todėl jam iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismas nutarė A. Bodarevu prisistačiusiam vyrui skirti 1 900 eurų baudą. Ją teisėjas nuteistajam leido sumokėti per pusę metų.

Be to, nuteistajam buvo skirtas draudimas vairuoti transporto priemones dvejus metus, taip pat nurodyta į valstybės biudžetą sumokėti 1 600 Eur – tiek buvo įvertintas automobilis „Seat Ibiza“.

Asociatyvi nuotrauka
Šis teismo baudžiamasis įsakymas įsiteisėjo sausio 27 d. Iki tos dienos užsieniečiui galiojo kardomoji priemonė – asmens tapatybės kortelės paėmimas.

Apie tai, kad buvo nuteistas Rumunijos pilietis, Informatikos ir ryšių departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos turėjo pranešti atitinkamoms institucijoms Rumunijoje. Kai apie A. Bodarevo teistumą buvo pranešta per Europos nuosprendžių registrų informacinę sistemą, iš Rumunijos atskriejo pranešimas, kad nuteistasis nėra Rumunijos pilietis.

Tada Lietuva dar kartą kreipėsi į Rumuniją – buvo nusiųsta A. Bodarevo pateiktos asmens tapatybės kortelės kopija. O tada ir paaiškėjo tiesa – pateiktas asmens tapatybės kortelės numeris yra neteisingas, o joje nurodytas asmens kodas priklauso visiškai kitam asmeniui.

„Tikėtina, dokumentas yra suklastotas“, – nurodė Rumunijos pareigūnai.

Gresia nauji kaltinimai

Paaiškėjus šiai informacijai Vilniaus apygardos prokuratūra kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą ir paprašė atnaujinti baudžiamąją bylą dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių. Šį prokuratūros prašymą išnagrinėję teisėjai konstatavo, kad tam yra pagrindas.

„Tikėtina, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė baudžiamąjį įsakymą asmeniui, kurio tikroji tapatybė yra kitokia, nei nurodyta baudžiamajame įsakyme“, – pabrėžė teisėjų kolegija.

Anot jų, šios aplinkybės teismui nagrinėjant bylą nebuvo ir negalėjo būti žinomos, nors ikiteisminis tyrimas esą ir buvo atliktas išsamiai.

Baudžiamąjį procesą atnaujinęs teismas įpareigojo prokurorus iš naujo ištirti baudžiamąją bylą. O šie nutarė, kad kitu asmeniu apsimetęs užsienietis taip pat turėtų būti patrauktas atsakomybėn dėl dokumentų suklastojimo bei netikro dokumento pateikimo.

Tik, kaip sakė prokuratūroje, kol kas neaišku, ar pavyks surasti pareigūnus apgavusį užsienietį. Bet šansų dar yra – gali būti, kad Lietuvoje iki šiol gyvena automobilio „Seat Ibiza“ savininkas, kuris gerai pažinojo pareigūnus apgavusį vyrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)