Tomo būsima žmona yra iš Kauno, jis pats iš Grigiškių, tačiau šiuo metu abu gyvena ir dirba Londone.

„Vienas iš motyvų tuoktis šv. Kazimiero bažnyčioje buvo tas, kad Vokietijoje gyvenanti mano sesė praėjusią vasarą ten tuokėsi. Už ceremoniją ir kiemelį, kuriame buvo su svečiais, aukojo 150 eurų. Man labai patiko kunigas ir aplinka. Taigi, planuodami savo vestuves, atvykome pas tą patį kunigą. Jis pasakė, kad turi pasitarti su vyresniaisiais, nes mes nepriklausome šv. Kazimiero bendruomenei“, – pasakojo Tomas.

Gavo laišką su „kainininku“

Po mėnesio sužadėtiniai gavo teigiamą atsakymą ir el. paštu – ilgą laišką su, Tomo žodžiais, kainininku:

Sužadėtinių santuokos šventės išlaidų suma – 550 EUR.
Santuokos datos rezervavimo suma – 100 EUR (grąžinama, jei nepažeistos šiame dokumente išvardintos taisyklės).
Bažnyčios kiemelio nuomos vaišių rengimui išlaidos – 100 EUR.

Kaip detalizuojama laiške, sužadėtiniai padengia bažnyčios santuokos išlaidas: visų reikiamų bažnytinių ir valstybinių dokumentų parengimą, susitikimus su rektoriumi, sielovados koordinatorės paslaugas, bažnyčios valymą, dvi automobilių stovėjimo vietas, altoriaus papuošimą, kunigo patarnavimą, patarnautojos, vargonininko ir solistės paslaugą, repeticiją, konsultavimą, budėjimą bei kitas paslaugas.

Dar šią vasarą pakako 150 eurų aukos

Santuokos sakramento sąlyga - 16 valandų pasirengimo santuokai kursai, kurių kaina porai - 160 eurų. „Kitų sužadėtinių mokymo centrų pažymėjimai pas mus negalioja“, akcentuojama sužadėtiniams atsiųstose pagrindinėse santuokos sakramento šventės Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčioje nuorodose ir taisyklėse, kurios el. paštu buvo išsiųstos Tomui.

Užsienyje gyvenantiems sužadėtiniams šv. Kazimiero bažnyčia sudaro sąlygas individualius mokymus atlikti internetu. Tai porai kainuoja 60 eurų.

„Per 800 eurų už Santuokos sakramentą mums pasirodė labai didelė suma. Klausėme ir draugų nuomonės, kurie irgi buvo nustebę, sakė, kad nei jie, nei pažįstami iš jokios bažnyčios nebuvo gavę panašių kainininkų, už santuoką aukojo tikrai ne tokius pinigus. Mamos, kuri padėjo ruoštis sesei vestuvėms, taip pat teiravausi, kodėl už santuoką toje pačioje šv. Kazimiero bažnyčioje aukojo būtent 150 eurų. Ji sakė nežinojusi, tad pasiskambino kitoms poroms, kurios planavo toje pačioje bažnyčioje tuoktis tą pačią dieną, ir pasiklausė, kiek jie aukos“, – prisiminė vasarą sesę už vyro išleidęs Tomas.

Tuoksis Vilniaus šv. Onos bažnyčioje

Gavę, kaip patys sako, kontraktą su įvardyta solidžia suma, sužadėtiniai nutarė, kad jiems tai per brangu ir kreipėsi į Vilniaus šv. Onos bažnyčią, kur vasarą tuoksis.

„Lankėmės ir kitose bažnyčiose, bet niekur nė vienas kunigas neužsiminė apie kainą, kaip pagrindinį faktorių. Šv. Onos bažnyčioje mums taip pat neminėjo konkrečios privalomos mokėti sumos. Ne kliūtis buvo ir tai, kad pasirengimo santuokai kursus baigsime Londone, ne lietuviškoje parapijoje, tik paprašė atsiųsti sertifikatą, kad pažiūrėtų, ar tinkamas“, – sakė DELFI pašnekovas.

Pasirengimas santuokai Londone porai kainuos 60 svarų (apie 80 eurų). Kursai vyks anglų kalba.

„Domėjomės galimybe santuokai pasirengti ir lietuvių parapijoje, tačiau ten medžiaga išdėstoma šešiose paskaitose o čia mes galėsime viską padaryti per vieną dieną, nuo 9 iki 17 valandos. Mums daug patogiau susikaupus per vieną dieną išklausyti kursą, išmokti, ko reikia, o ne šešis kartus po darbo važinėti į lietuvišką parapiją“, – paaiškino vyras.

Tomas su sužadėtine vestuves pradėjo planuoti likus metams iki vestuvių, nes norėjo išsirinkti geriausius variantus.

Šv. Kazimiero bažnyčios rektorius: minimi reikalavimai nebegalioja

Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčios rektoriaus Ryčio Gurkšnio teigimu, DELFI skaitytojo įvardyti reikalavimai santuokai – pasenę ir šiemet nebegalioja.

„Mūsų bažnyčioje norintiems tuoktis sužadėtiniams nuo šių metų bus privalomi ne tik kursai, kuriuos rengia Šeimos centras, bet ir tikėjimo pagrindų Alfa kursas. Kreipiasi labai daug porų, kurios nori tuoktis mūsų bažnyčioje, taigi, mūsų tikslas atsirinkti labiausiai motyvuotus ir padėti atsakingai ruoštis santuokos sakramentui, kad jie stiprintų savo tikėjimą, ryšį su Dievu, kad galėtų labiau atsiverti palaimai“, – sakė rektorius.

Kitokią santuokos teikimo tvarką Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčioje kun. R. Gurkšnys aiškino tuo, kad ji ne parapijinė bažnyčia.

„Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčia yra jėzuitų bažnyčia ir mes keliame šiek tiek aukštesnius reikalavimus sužadėtiniams. Tačiau visi mūsų patarnavimai tikrai yra nemokami, nors, aišku, prašome, kad sužadėtiniai prisidėtų prieš šventės išlaidų, patarnautojų, bažnyčios išlaikymo savo auka. Mes kviečiame sužadėtinius prisidėti bent 5 proc. auka nuo visų jų santuokos išlaidų. Taigi, jei DELFI skaitytojo planuojamų vestuvių sąmata yra 16 tūkst. eurų, auka Bažnyčiai taip pat didesnė“, – sakė kun. R. Gurkšnys.

Kai kuriems rekomenduojama 5 proc. nuo visų vestuvių išlaidų auka pasirodo per didelė, bet, kaip pakartojo rektorius, tikrai visos aukos už patarnavimus yra laisvos: „Kiek žmonės gali, tiek prisideda“.