Raseinių rajone, Betygaloje, dar vakar stovėjo kalėdinė eglutė. Jos čia nebeliko dėl to, kad įvyko konfliktas dėl gyventojų ir seniūno. Seniūnas liepė eglutę iš tos vietos pašalinti, o priežastis ta, kad eglutė buvo pastatyta važiuojamojoje kelio dalyje – žiede.

Kalėdų eglė vietoje, kur jos jau nebeliko, gyventojų buvo pastatyta savaitgalį, tačiau seniūnas sakė, kad medžiui čia buvo ne vieta.

„Eismas ratu vyksta. Mes matome, kaip nuvažinėta. Jaunimėlis čia naktį laksto visur. Aš sakau – neprisiimu atsakomybės tikrai už ją. Kas leidimą duos, tegul duoda, bet aš tikrai ne“, – LNK komentavo Betygalos seniūnas Stanislovas Tolitas.

Seniūnas sako, kad žmonės dažnai eina prie eglių pažiūrėti iš arčiau, o einant per gatvę nelaimė gali nutikti bet kurią akimirką.

„Kas pasakys, kad vaikai neateitų čia? Kad vaikai neišpuls ir neatsitiks nelaimingas atsitikimas? Ar mes to turime laukti? Aš tikrai sakau, man net trūksta žodžių. Kažkam reikia pasireikšti“, – teigė Betygalos seniūnas.

Gyventojai, pamatę, kad eglės nebeliko, naktį nešė kapinių žvakes, ieškojo, kur medis iškeliavo. Paaiškėjo, kad eglė buvo numesta už poros šimtų metrų nuo ten, kur buvo pastatyta – tiesiog viename kieme.

„Skaudu iš tikro. Kadangi pati auginu penkias mergaites, iš tikrųjų norisi tos eglės, norisi to grožio, norisi, kad būtų vidury centro“, – komentavo vietos gyventoja.

„Atėjom kovoti dėl mūsų miestelio eglutės, kadangi mano mažiukas vaikas labai norėjo, sako: kodėl nebus eglės? Nuolat klausinėja, kai pasakėm. Kodėl negali būti eglės, jei visuose miesteliuose yra?“, – piktinosi kita Betygalos gyventoja.

Panašu, kad konfliktas miestelyje įgyja pagreitį, nes dėl tokių nesutarimų iš pareigų žada trauktis ir pirmą kartą be leidimo eglę pastatęs seniūnaitis, kuris sako, jog norėjo gyventojams gero, tačiau įvyko nesusikalbėjimas kur galima statyti eglę, kur – ne.

„Tegul išsiaiškina seniūnas su Betygalos žmonėmis, ko jie nori, įsiklausę vieni į kitus, o aš daugiau nedalyvausiu. Turbūt atsistatydinsiu iš seniūnaičių, nes čia žmonių ir seniūno principo reikalas pasidarė“, – LNK sakė Betygalos seniūnaitis Rolandas Aksamitauskas.

Žmonės visgi nepasiduoda ir vėl susirinko tam, kad eglę antrą kartą pastatytų ir papuoštų. Kalėdų eglę, atnešus į salelę žiede, gyventojai su vaikais ją ėmė puošti, tačiau vis pasigirsdavo tėvų raginimų vaikams elgtis atsargiai, nes prie pat važiuoja tiek sunkiasvorės, tiek lengvosios mašinos, tačiau esą tai problemų nesukels.

„Nežinau, čia tas matomumas... Neskubėkim ir visur viską matysim“, – juokavo vietos gyventoja.

„Kiekviena mama ar tėtis prilaiko savo vaiką saugiu atstumu nuo mašinų ar dar kažko. Viskas bus saugiai, proto ribose“, – sakė kita Betygalos gyventojas.

Seniūnas, sužinojęs, kad eglę vėl ruošiamasi statyti, sako, kad taip nepaliks ir žada medį vėl iš čia pašalinti.

„Šiandien pastatys, rytoj, jei nebus prašymo, paimsiu komunalinį ir vėl nuversiu. Aną sykį patys nusiėmė, dabar aš nuversiu, kadangi viešosios tvarkos pažeidimas. Tikrai neleidžiu“, – LNK sakė S. Tolitas.

Seniūnas rodo pagrindinę miestelio eglę, esančią už kelių šimtų metrų nuo žiedo, kurią ruošia įžiebimui. Ji stovi atokiau nuo pagrindinės gatvės, tačiau esą ją lankyti saugiau.

„Čia tikrai yra Betygalos seniūnijos ir bendruomenės, viso miestelio eglė pagrindinė. Sena tradicija, jau kokių dešimt metų mes puošiame bendrą eglutę su bendruomene“, – aiškino S. Tolitas.

Eglės įžiebimas, kurios pastatymas suderintas su seniūnu, Betygaloje vyks gruodžio 8 dieną.