„Ukrainos įstatymai taikomi, be abejo, Ukrainoje. Susitarimuose su kitomis šalimis, kalbant apie karo prievolės vykdymą – reikia vadovautis tos šalies įstatymais. Šiuo atveju Lietuva gali, pavyzdžiui, teikti informaciją, kiek yra Ukrainos piliečių Lietuvoje, nes dauguma tų piliečių, kurie yra Lietuvoje – tai vaikai, moterys. Nėra šaukiamojo amžiaus vyrų tiek, kiek galime įsivaizduoti“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė A. Anušauskas.

ELTA primena, kad Ukrainos prezidentas V. Zelenskis praėjusį mėnesį perspėjo, kad kariuomenė nori mobilizuoti iki pusės milijono žmonių kovai su maždaug 600 000 Ukrainoje dislokuotų Rusijos karių.

Ukrainos pajėgoms trūkstant karių, taip pat svarstoma mobilizuoti į užsienį pasitraukusius vyrus.

Pernai gruodį Talinas skelbė esąs pasirengęs padėti Kyjivui dėl ukrainiečių vyrų mobilizacijos. Tačiau šią savaitę Estijos premjerė Kaja Kallas nurodė priešingai ir patikino, kad į šalį dėl karo pasitraukę ukrainiečiai nebus grąžinami mobilizacijai.

Apie tai, kad neketina priversti ukrainiečių palikti šalį ir grįžti į karo alinamą šalį pranešė ir Vokietijos teisingumo ministras Marco Buschmannas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją