„Kol kas neturime nė vienos sutarties su partijomis", - BNS sakė trumpuosius numerius administruojančios telekomunikacijų bendrovės „Mediafon" Turinio paslaugų direktorius Saulius Pelėda.

Jo teigimu, partijų atstovai per pastarąjį mėnesį net nesidomėjo galimybe rinkti aukas iki 40 litų trumpuoju numeriu.

„Čia, matyt, lietuvių mentalitetas pasireiškia - viską daryti paskutinę minutę. Dabar visi atostogauja, o kai prasidės ruduo gal ir susizgribs, tačiau nespės pinigų pasiimti, nes mes pinigus galime rinkti tik iki rugsėjo pradžios", - aiškino S. Pelėda.

Anot jo, žmonės paprastai sąskaitas už mobilų ryšį apmoka po mėnesio, o pagal įstatymą, aukos trumpuoju numeriu gali būti renkamos iki spalio 14 dieną vyksiančių rinkimų. Todėl realiai partijos gautų tik rugpjūtį ir anksčiau paaukotas lėšas.

Bendrovių „Bitė“, „Omnitel“, „Tele 2“ ir „Lintel“ atstovai BNS tvirtino neturintys sutarčių su partijomis dėl aukų rinkimų naudojant trumpąsias žinutes.

Kompanijos „Tele 2“ atstovo Andriaus Baranausko teigimu, jų įmonė dar nėra apsisprendusi, ar tokias žinutes administruoti pačiai, ar per įmonę „Mediafon“.

„Tai gana brangus pinigų surinkimo kanalas. Nuskaičiuojame apie 20 proc. sumos, nes nemažos sąnaudos“, - BNS sakė A. Baranauskas.

Liepos pradžioje įsigaliojo Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymo pataisos, leidžiančios per rinkimus telefonu partijoms paaukoti mažas aukas - iki 40 litų. Tokiu būdu partijoms ir kandidatams aukoti gali tik paslaugų teikimo sutartį su telekomunikacijų bendrove sudarę fiziniai asmenys.

Aukos nepriimamos iš gyventojų, turinčių išankstinio mokėjimo korteles.

Telefonu rinkti aukas rinkimų dalyviai turi teisę nuo sutarties su viena jo pasirinkta telekomunikacijų bendrove sudarymo momento. Kompanija suteikia telefono numerį, kuriuo asmuo gali paskambinti ir paaukoti iki 40 litų.

Taip rinkti aukas galima iki politinės kampanijos agitacijos etapo pabaigos.

Seimo rinkimai numatyti spalio 14-ąją, o agitacijos pabaiga - spalio 12-ąją. Antrasis rinkimų turas vyks spalio 28-ąją, agitacija baigsis spalio 26 dieną.