Seimo posėdį stebėję LŠDPS atstovai ir pedagogai iš parlamento salės išėjo nešini lapais su užrašu „veto“.

„Išbandysime visas alternatyvas. Tikėkimės teigiamo palaikymo prezidento“, – antradienį Seimui priėmus 2024 m. biudžetą žurnalistams sakė A. Navickas.

Klausiamas, ar pedagogai ketina mitinguoti prie Prezidentūros – kaip anksčiau tai darė greta parlamento rūmų – A. Navickas nurodė, kad tokių akcijų imtis neketinama.

Be to, jis nurodė, kad teisiškai profsąjunga streiko nestabdys.

„Turėsime tarybos posėdyje, bet, manau, sprendimas bus stabdyti aktyvius veiksmus ir nestreikuoti, nes tikrai nukenčia mokiniai, tėvai ir finansiškai mokytojai. Todėl tai nėra tikslinga. Bet tikėkimės prezidento palaikymo. Kaip minėjau, dirbsime su opozicinėmis partijomis ir su ateinančiomis Vyriausybėmis“, – kalbėjo jis.

Visgi, A. Navickas nurodė, kad susiklosčius kitokioms aplinkybėms, profsąjunga bus pasirengusi atnaujinti aktyvius streikus.

„Būsime lankstūs, pasiruošę bet kokiems jų sprendimams ir žingsniams – jeigu reikės, atnaujinti streikus“, – akcentavo jis.

A. Navicko teigimu, mokytojams, streikavusiems spalio pradžioje, jau yra kompensuotas dėl streiko negautas darbo užmokestis.

„Tikslių duomenų dar nėra, nes dabar irgi vyksta streikas, nežinome, kiek šiandien streikavo, bet tikrai mokytojams už pirmas streiko savaites yra pervesti pinigai. Kur nepervesti, tikrai bus viskas sumokėta“, – Seime ketvirtadienį žurnalistams kalbėjo A. Navickas.

Rugsėjo pabaigoje, prieš prasidedant pirmajai mokytojų streiko bangai, A. Navickas sakė, kad mokytojams dėl protesto negautas atlyginimas bus kompensuojamas iš profesinės sąjungos nario mokesčio.

ELTA primena, kad antradienį Seimas patvirtino kitų metų valstybės biudžeto įstatymą. Pastarajam projektui streikuojanti pedagogų profsąjunga turėjo daug kritikos. Skirti daugiau lėšų mokytojų atlyginimams ragino ir opozicinės jėgos.

Darbo partijos frakcija siūlė 2024 m. valstybės biudžeto projekte numatyti 82 mln. eurų didesnį finansavimą mokytojų atlyginimams. Tuo metu Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ raginio padidinti mokytojų darbo užmokestį, skiriant 300 mln. eurų iš kitais metais biudžete numatomo lėšų likučio. Socialdemokratai siūlė pedagogų darbo užmokestį didinti tiek, kiek prašo švietimo darbuotojų profesinė sąjunga – po 15 proc. nuo kitų metų sausio ir rugsėjo mėnesių.

Visgi, parlamentas atmetė visus pasiūlymus dėl mokytojų atlyginimų didinimo.

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, antradienį streikuoja 1,3 tūkst. švietimo darbuotojų, iš jų – 1,2 tūkst. mokytojų. Streike dalyvauja 97 ugdymo įstaigos. Daugiausiai pedagogų streikuoja Vilniaus, Alytaus, Panevėžio ir Utenos savivaldybėse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)