To prašė mokyklos direktorius, kuris tikina vykdęs iš anksto jam nurodytus saugumo reikalavimus. Tačiau Prezidentūra tikina, kad jokių asmens duomenų neprašė.

Prezidentas atvyko į Kelmės Jono Graičiūno gimnaziją, ten netrukus prasidėjo pilietiškumo pamoka. Vietiniai suglumo, kad, norėdami dalyvauti šioje pamokoje, turėjo pateikti savo vardą, pavardę ir net asmens kodą. To pareikalavo mokyklos vadovas.

„Kad būtų pateikti duomenys ne mokinių, ne vaikų, bet suaugusių žmonių, kurie bus mokyklos pastate nuo rūsio iki aktų salės: kad būtų pavardės, vardai ir asmens kodai“, – LNK komentavo vietos žurnalistas Alvydas Geštautas.

Gimnazijos direktorius neslepia, kad duomenų tikrai prašė. Tačiau sako – ne dėl savęs, ar mokyklos. Tikina vykdęs iš anksto nurodytus saugumo reikalavimus.

„Asmens kodų, vardų ir pavardžių, kurie dalyvaus susitikime, kurie aptarnauja, pavyzdžiui, tvarko patalpas, ir tai aš padariau“, – teigė gimnazijos direktorius Rimas Bielskis.

Prezidentūra atkerta, kad asmens duomenų neprašė.

„Aš paneigiu šiuos teiginius, tai yra neteisybė. Prezidento darbo vizitai vyksta jau ketverius metus ir jie visada vienodu būdu yra organizuojami. Niekada neprašoma jokių asmens kodų ir jokių charakteristikų“, – šnekėjo prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Panašu, kad Prezidentūrai nežinomus saugumo reikalavimus vykdo Vadovybės apsaugos tarnyba.

„Tai yra, manau, protokolinis dalykas, kas rūpinasi, bet ne Prezidentūra. Tikrai labai maloniai mes su Prezidentūra bendravome, ir iš jų pusės jokio prašymo nebuvo“, – sakė R. Bielskis.

Kelmės rajono meras apie renkamus asmenų duomenis nežinojo.

„Mes kokioje valstybėje gyvename, laisvoje, europinėje valstybėje. Nežinau, iš kito pasaulio krašto valstybių toks reikalavimas turi atsirasti“, – tikino Kelmės rajono meras Ildefonsas Petkevičius.

Tiesa, vietiniai tikina girdėję, kad nurodymų pilietiškumo pamokai iš Prezidentūros vis dėlto buvo. Esą diskusijoje dalyvaujantys septyni mokiniai turėjo pateikti savo charakteristikas, iš anksto suderinti klausimus Prezidentui.

Pats gimnazijos direktorius šiuos duomenis apibūdina kiek kitaip – sako, kad buvo prašyta nurodyti vaiko gabumus ir jo išskirtinumą, o klausimai Prezidentui buvo derinami, norint pamoką pritempti prie mokyklos istorijos.

„Tikrai nieko nereikėjo, išskyrus vieną-kitą sakinį apie mokinius, kurie bendraus su Prezidentu: kokie yra jų pasiekimai ir kodėl būtent jie yra scenoje. Buvo labai minimalūs reikalavimai“, – šnekėjo R. Bielskis.

Mokiniai, nors ir nežinoję kodėl, informaciją apie save pateikė.

„Prezidentūra prašė pateikti apie save informaciją: kokiose olimpiadose dalyvavau, kur visuomenėje dalyvauji, pavyzdžiui, sportas, šauliai, menas“, – kalbėjo gimnazistas Justas Miliauskas.

„Tai buvo įdomu, kodėl reikėjo. Reikėjo tiesiog labai trumpai pasiekimus, organizacijas, kuriose dalyvaujam. Tik tiek“, – teigė gimnazistė Vytautė Pociūtė.

Anot gimnazijos vadovo, vaikų asmens kodų ir visų salėje esančių mokinių vardų bei pavardžių niekam pateikti nereikėjo.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia.

Apie tai, kad G. Nausėdos vizitui renkami asmens duomenys, pirmadienį viešai feisbuke prabilo konservatorius Kęstutis Masiulis. Tai viešojoje erdvėje sukėlė pasipiktinimą.