Vakar prezidentinių debatų metu į prezidentus kandidatuojantis premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad į kariuomenės vado Jono Vytauto Žuko kabinentą G. Nausėdą esą atvedė įtakingas verslo lobistas, Verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

R. Juknevičienė pabrėžė, kad toks G. Nausėdos elgesys yra nesolidus, nederamas ir kenkia kariuomenės vado Jono Vytauto Žuko autoritetui bei tuo pačiu visai kariuomenei.

„Didžiuojuosi ir pasitikiu Lietuvos kariuomene ir jos vadovybe. Labai gerai, kad kariuomene kaip institucija pasitiki ir dauguma Lietuvos piliečių. Šį pasitikėjimą verta branginti ir puoselėti, tačiau labai nesolidu ir nederama, kai šiuo visuomenės pasitikėjimu norima pasinaudoti bei spekuliuoti.

Kandidatas į prezidentus, o tuo pačiu ir į Vyriausiuosius ginkluotųjų pajėgų vadus, Gitanas Nausėda sąmoningai ar iš nepatyrimo, bet įtraukė kariuomenės vadą į politinę rinkiminę kampaniją. Tai nederamas elgesys, nes kariuomenė politikoje nedalyvauja.

Paaiškėjusios aplinkybės, kad pas kariuomenės vadą einama kartu su verslo lobistais, taip pat neprideda nei solidumo, nei orumo. Todėl viešai kreipiuosi į kandidatą Gitaną Nausėdą, ragindama jį vengti kariuomenės politizavimo ir nebesinaudoti kariuomenės vado Jono Vytauto Žuko autoritetu savo rinkiminėje kampanijoje“, – savo poziciją išsakė Seimo narė R. Juknevičienė.

DELFI primena, kad G. Nausėda balandžio antrą dieną vykusiuose DELFI TV debatuose pareiškė, jog , jei būtų išrinktas, norėtų, kad gynybos klausimais jam patarinėtų gen. ltn. J. V. Žukas.

Po šio pasisakymo pats kariuomenės vadas DELFI patikino nederinęs su G. Nausėda šio klausimo.

„Jis, kaip kandidatas į prezidentus, po Vasario 16-osios buvo atėjęs į mano ofisą pakalbėti nacionalinio saugumo klausimais. Tai buvo visiškai atvirai padaryta. Mano ofisas yra atviras visiems kandidatams į prezidentus.

Aš nedalyvauju rinkiminiame štabe arba rinkiminėje kampanijoje. Jis tiesiog pasakė, kad kviestų mane, bet čia jokio susitarimo nėra. Jeigu kviestų, svarstyčiau, bet svarstyčiau lygiai taip pat kaip ir kiekvieno kito kandidato pasiūlymą“, – kalbėjo J. V. Žukas.

Vakar vykusiuose BNS kandidatų į prezidentus debatuose S. Skvernelis teigė, kad tokiomis savo kalbomis G. Nausėda pažeidė kariuomenės depolitizavimą, be to, premjero teigimu, klausimų kelia ir tai, kad pas kariuomenės vadą G. Nausėdą atvedė V. Sutkus.

„Jūs neseniai savo pasisakymu, mano galva, pažeidėt teisinės valstybės konstitucinį principą, kariuomenės depolitizavimą, paminėdamas šiuo metu pareigas einantį kariuomenės vadą kaip potencialų jūsų būsimos komandos narį. Taip pat žinomas faktas, kad jūs buvot susitikęs su kariuomenės vadu. Ar tiesa, kad vasario 18 dieną į kariuomenės vado kabinetą jus atvedė įtakingas verslo lobistas (Verslo konfederacijos prezidentas – BNS) Valdas Sutkus, kuris yra tuo pačiu atstovaujantis ir stambias verslo įmones?“ – G. Nausėdos debatuose klausė S. Skvernelis.

Į šį klausimą G. Nausėda atsakė: „Manęs niekur nereikia vesti, aš turiu savo kojas ir savo galvą ir einu, kur man patinka. Apie kariuomenės vado darbo perspektyvą, jūs puikiai žinote, kad jo kadencija baigiasi, bet tai nereiškia, kad aš vedžiau kažkokius pokalbius klausdamas, ar sutiktų užimti konkretaus patarėjo poziciją. Tai buvo pasakyta kaip galimybė, jei laimėčiau prezidento rinkimus, kreiptis į šį asmenį, nes aš jį norėčiau matyti savo komandoje. Ir tik jo paties pasirinkimas lemtų, ar jis tuo patarėju taptų.“