VRK trečiadienį paskelbė, kad likus mažiau kaip 3 mėnesiams iki prezidento rinkimų, juose dalyvauti užsiregistravę pretendentai į kandidatus politinei kampanijai finansuoti bendrai jau yra gavę beveik 400 tūkstančių eurų.

  • Aurelijus Veryga (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas kandidatas) – 202 000 eurų;
  • Ignas Vėgėlė (išsikėlęs kandidatas) – beveik 71 tūkst. eurų;
  • Gitanas Nausėda (išsikėlęs kandidatas) – beveik 47 tūkst. eurų;
  • Giedrimas Jeglinskas (Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamas kandidatas) – beveik 36 tūkst. eurų;
  • Eduardas Vaitkus (išsikėlęs kandidatas) – apie 25 tūkst. eurų;
  • Dainius Žalimas (Laisvės partijos keliamas kandidatas) – beveik 16 tūkst. eurų;
  • Valdas Tutkus (išsikėlęs kandidatas) – beveik 2,7 tūkst. eurų.

Nausėdą remia žinomi verslininkai

Iš VRK puslapyje skelbiamos medžiagos matyti, kad atsirado daugiau prezidento G. Nausėdos kampanijos rėmėjų.

Maksimalią leidžiamą sumą – 17 990 eurų rinkimams paaukojo verslininkas, interneto prietaisų gamybos įmonės „Teltonika“ įkūrėjas Arvydas Paukštys.

8,5 tūkst. eurų G. Nausėdos kampanijai paaukojo vienos didžiausių šalyje pieno perdirbimo grupių „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Antanas Trumpa, 11 tūkst. – „Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa.

5 tūkst. G. Nausėdos rinkimų kampanijai paaukojo baldų gamybos bendrovės „Freda“ akcininkas Rimas Varanauskas.

G. Nausėdai 4 tūkst. eurų taip pat paaukojo per pirmąjį rinkimų turą jo štabe dirbusi, vėliau prezidentūroje konsultante dirbusi Gerda Gintautė.

Partija dosni Verygai

Iš VRK svetainėje skelbiamų duomenų matyti, kad A. Verygai 201 tūkst. eurų paaukojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), o 1 tūkst. eurų – privatus asmuo.

Iš 71 tūkst. sukauptų eurų 10 tūkst. pats sau paaukojo I. Vėgėlė, 17 990 eurus – I. Vėgėlės brolis Martynas Vėgėlė 17 990 eurus – kandidato tėvas, „Vilpros grupės“ akcininkas Algirdas Stasys Vėgėlė, dar 3,7 tūkst. eurų paaukojo pretendento į kandidatus mama Eligija Vėgėlienė.

5,2 tūkst. eurų jam paaukojo mažosios bendrijos „Nežinau“ ir asociacijos „Europos judėjimas Lietuvoje“ vadovė Daiva Bičkauskė, 4,7 tūkst. eurų – verslininkas Rytis Bičkauskas, likusią sumą sunešė mažesnes sumas aukoję piliečiai.

Ignas Vėgėlė

Didžiąją dalį Giedrimo Jeglinsko surinktų lėšų paaukojo jį kelianti Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

E.Vaitkui aukojo fiziniai asmenys, 203 eurus jo kampanijai skyrė prorusiškomis pažiūromis garsėjantis interneto veikėjas Vaidas Lekstutis.

Iš beveik 16 tūkst. D. Žalimui paaukotų eurų 8,5 tūkst. eurų sunešė jį kelianti Laisvės partija.

5 tūkst. eurų paaukojo „Tauragės odontologijos centro“ vadovas Laurynas Jerutis, 1 tūkst. eurų verslininkas Vytautas Krutulis, 500 eurų jam skyrė partietė Donalda Meiželytė.

Pretendentą į kandidatus V. Tutkų žmonės rėmė mažomis sumomis nuo 200 iki 10 eurų. 200 eurų jampaaukojo europarlamentaras Stasys Jakeliūnas.

Kiek galima aukoti?


VRK išplatintame pranešime primena, kad politinės kampanijos dalyviai ar jų iždininkai duomenis apie gautas aukas politinei kampanijai finansuoti ir aukotojus turi pateikti VRK ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo aukos gavimo dienos.

Per tokį patį terminą VRK taip pat turi būti informuota apie politinės kampanijos dalyvio patirtas išlaidas ar prisiimtus finansinius įsipareigojimus, įskaitant ir sudarytų sutarčių tekstus. Apie mažų aukų rinkimo kitomis priemonėmis sutartis VRK turi būti informuota ne vėliau kaip per 3 darbo dienas.

Jeigu rinkėjas nėra deklaravęs pajamų, vienam politinės kampanijos dalyviui paaukoti jis gali pervesti iki 50 eurų dydžio sumą.

Aurelijus Verygas

Verta žinoti, kad skaičiuojama visų pervestų aukų suma, pavyzdžiui, paaukojus du kartus po 30 eurų, bendra aukos suma būtų jau 60 eurų, todėl prieš pervesdamas antrą auką, rinkėjas jau turėtų būti deklaravęs savo pajamas VMI.

Jei antra auka vis tiek būtų pervesta, tokiu atveju politinės kampanijos dalyvio iždininkas ją privalėtų grąžinti.

VRK teigimu, labai svarbu, kad rinkėjai, nusprendę paaukoti daugiau kaip 50 eurų, kartu su pavedimu nurodytų savo asmens kodą. Kitu atveju, kandidato iždininkas negali užregistruoti gautos aukos, patikrinti, ar gali ją priimti ir turi grąžinti aukotojui, o nespėjus to padaryti, perveda į valstybės biudžetą. Todėl VRK ragina kandidatuojančius asmenis priminti rinkėjams šį svarbų aspektą, kad paaukota suma sėkmingai pasiektų kandidatą. Taip pat svarbu paminėti, kad kiekvienas aukotojas turi aukoti asmeniškai, negalima pervesti lėšų už kitą asmenį.

Tokiais atvejais, kai rinkėjas yra deklaravęs pajamas, jis gali aukoti didesnes sumas.

Pasak VRK, svarbu, kad vienam politinės kampanijos dalyviui jis bendrai per visą politinę kampaniją paaukotų ne daugiau kaip 10 vidutinių darbo užmokesčio (17 990 eurų) dydžių ir kad bendra visų aukotojo aukų suma per metus neviršytų 10 proc. jo deklaruotų pajamų. Kandidatai į Prezidentus savo kampanijai gali skirti dvigubai daugiau lėšų (iki 35 980 eurų).

Juridiniams asmenims (išskyrus kandidatus remiančias politines organizacijas) aukoti draudžiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)