„Šiandien Lvive informavau Prezidentą Volodymyrą Zelenskį, kad jau artimiausiu metu Ukrainą pasieks dar viena ginkluotės siunta iš Lietuvos – artimojo nuotolio zenitinės patrankos ir amunicija“, – savo feisbuko paskyroje rašo G. Nausėda.

Prezidentas akcentuoja, kad iš Lietuvos į Ukrainą šiuo metu keliauja ir šimtai elektros generatorių bei transformatorinių, skirtų šalies energetikos sektoriui atkurti po Rusijos įvykdytų civilinės infrastruktūros bombardavimų.

„Ne kartą kalbėdamas su užsienio valstybių vadovais apie karą Ukrainoje sakiau – didžiuojuosi būdamas tokios valstybės kaip Lietuva ir tokių žmonių kaip lietuviai prezidentu. Mes niekada nepavargsime remti už laisvę kovojančios Ukrainos ir niekada neleisime pamiršti šios kovos kitiems“, – pabrėžia jis.

Prezidentas pabrėžia, kad Lietuvos žmonių ryžtas remti Ukrainą neturi precedento.

„95 proc. šalies gyventojų pasisako už humanitarinę pagalbą, 70 proc. jų aukojo Ukrainai pinigų ir daiktų. Lietuvos valstybė per 2022 m. Ukrainai suteikė paramos už 660 mln. eurų, iš jų už 240 mln. – karinės pagalbos. Lietuva tęs šią pagalbą iki pergalės“, – rašo šalies vadovas.

„Didžiuojuosi Lietuvos žmonėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis, valstybinėmis įmonėmis, savivaldybėmis – visais, kurie atsiliepė į kvietimą padėti Ukrainos žmonėms išlikti nepalaužtiems šią šaltą žiemą. Lietuvos savivaldybės, į kurias kartu su Raudonuoju Kryžiumi kreipiausi prieš mėnesį, jau paaukojo beveik šimtą didelės galios generatorių, kai kurios jų atsisakė planuotų kalėdinių susibūrimų tam, kad sutaupytus pinigus skirtų pagalbai Ukrainai“, – teigia prezidentas.

Prezidentūra pranešime spaudai teigia, kad su V. Zelenskiu susitikęs Lietuvos vadovas pažadėjo, kad Lietuva tęs nenutrūkstamą karinę, ekonominę ir humanitarinę paramą nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainai. Svarbiausi prioritetai šiuo metu yra karinė įranga ir amunicija, padedanti ukrainiečiams siekti pergalių mūšiuose, ir pagalba atkuriant kritinę energetikos infrastruktūrą, į kurią šiuo metu nutaikyti Rusijos raketų smūgiai, rašoma pranešime.

Taip pat pažymima, kad prezidentas informavo, kad jau artimiausiu metu Ukrainą pasieks artimojo nuotolio zenitinės patrankos L70 ir amunicija. Valstybės gynimo taryba patvirtino, kad bus tęsiamas karinės paramos teikimas Ukrainai, pasitelkiant Lietuvos gynybos pramonės įmones, taip pat bus finansiškai prisidedama prie tarptautinių iniciatyvų ir fondų, skirtų ginkluotės pirkimui Ukrainai. Tam Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos biudžete taip pat jau yra numatyta 40 mln. eurų. Lietuva taip pat prisidės padedant apmokyti Ukrainos karius bei atkuriant ir remontuojant karinę Ukrainos techniką, teigia Prezidentūra.

Šalies vadovas kartu su Ukrainos ir Lenkijos Prezidentais trečiadienį Lvive dalyvavo antrajame Liublino trikampio viršūnių susitikime.

Liublino trikampis – 2020 m. įkurta Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos ekonominio, kultūrinio ir politinio regioninio bendradarbiavimo iniciatyva, kuria siekiama stiprinti tarpusavio karinį, kultūrinį ir ekonominį bendradarbiavimą bei remti Ukrainos integraciją į Europos Sąjungą. Pirmasis Liublino trikampio viršūnių susitikimas įvyko 2021-ųjų gruodį Ukrainoje. Rusijos invazijos išvakarėse, 2022 m. vasario 23 d. Liublino trikampio valstybių vadovai dar kartą susitiko Kyjive.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)