„Aš žiūriu į tai, kaip į pilką zoną . Man yra tekę dirbti premjero Gedimino Kirkilo patarėju užsienio politikos klausimais, ir važiuoti su premjeru ir vienur, ir kitur. Čia yra tokia pilka zona, kur gali mušti labai daug politikų, kurie dalyvauja įvairiuose renginiuose, kuriuose yra reikalaujama bilietų“, – „Žinių radijo“ laidai „Dienos klausimas“ komentavo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas prof. dr. Mindaugas Jurkynas

Politologas pažymėjo nenorįs kvestionuoti teisinių sprendimų. Kartu jis atkreipė dėmesį, kad VTEK sprendimas dar gali būti skundžiamas teismui.

„Tai gali interpretuoti kaip pažeidimą, ir tų pažeidimų pasikapsčius galėtų būti ir daugiau. Tarkime, jei paimsime ankstesnių prezidentų ar premjerų vizitus, kur buvo apmokama atstovavimo metu , iš vienos pusės gali atrodyti, kad gavai kyšį. Bet klausimas, ar tai buvo tavo pavaldumas? Interpretacijų yra įvairių“, – svarstė M. Jurkynas.

Klausimai – komandai

Buvęs premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytojas doc. dr. Virgis Valentinavičius prisiminė, kad irgi turėjo patyrimo keliauti su Vyriausybės vadovu.

„Protokolo skyrius viską visada išsiaiškindavo, ir nieko panašaus neprisimenu, kad būtų buvę. Neegzistuoja pilka zona. Turime verdiktą nepriklausomos institucijos VTEK. Tai yra tas pats kaip teismo nuosprendis“, – kritiškai situaciją vertino V. Valentinavičius.

Pasak jo, ir demokratijos požiūriu viešųjų ir privačių interesų išplovimas yra labai blogai.

„Ypač, kai panašu, kad tai yra sisteminis dalykas.

„Pasakyčiau dar daugiau, svarbiau už patį VTEK sprendimą yra prezidento reakcija, tai yra kalbėti, kad jis vykdė konstitucinę pareigą, eidamas į operą, kad ten neva galėjo toliau atlikinėti pareigą, susijusią su karūnavimu“, – komentavo V. Valentinavičius.

Jo vertinimu, šio renginio fone visai kitoje šviesoje nušvinta ir ambasadorių istorija.

„Ambasadorius Londone, kuris šiuo metu yra Vilniuje, faktiškai ir pats padengė šitos „Fantomo operos“ išlaidas. Tai yra jo asmeniniai pinigai, kuriais padengti prezidento malonumai, mėgaujantis popsine opera. Kaip galima nekalbėti, kad tai yra paprasčiausias banalus kyšis už tai, kad prezidentas gina gerbiamą atšauktą ambasadorių nuo kaltinimų mobingu, kurie eina iš Užsienio reikalų ministerijos“, – retoriškai klausė V. Valentinavičius.

Mato laimėtoją

Politologo vertinimu, iš šios situacijos laimės į prezidentus kandidatuojantis Ignas Vėgėlė.

„Abejoju, ar Ingrida Šimonytė, tiesioginė konkurentė rinkimuose, kaip nors agresyviai eskaluos šitą temą. Bet tarp kandidatų ponui Vėgėlei čia yra puikus ginklas į rankas. Manau, kad jis vis primins Fantomo istoriją ir šampaną po operos“, – sakė V. Valentinavičius.

VDU profesorius atkreipė dėmesį, kad apskritai visiems politikos naujokams rinkėjai suteikia pasitikėjimo kreditą.

„Jeigu būčiau Vėgėlės patarėjas, sakyčiau, sakyk, kad „Nausėda yra toks pats kaip konservatoriai, o aš ateinu ir atnešu naują politinę kultūrą“. Vėgėlei tai bus naudinga, kaip bet kuriam kandidatui, kuris jau turi reitingą. Jeigu jis susizgribtų įkurti politinę partiją, būtų dar geriau“, – komentavo M. Jurkynas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)