„Aš galbūt palaikau Ingridą Šimonytę dėl to, kad puikiai žinau, kas ta yra premjero pozicija. Tikrai tą patį daryčiau, jei tai būtų ne I. Šimonytė ir tokia situacija susidėliotų, nes aš palaikau premjero instituciją ir Vyriausybę. <...> Visuomet palaikysiu Vyriausybę tuomet, kai prezidentūra peržengia kompetencijos ribas arba kišasi į vykdomosios valdžios kompetenciją“, – „Delfi TV“ laidoje „Savaitės įvykiai“ sakė S. Skvernelis.

„Tikrai puikiai žinau, ką dabar jaučia ministrė pirmininkė turėdama ne vieną, bet dvi krizes, ir kokius sprendimus jai reikia priimti. Dėl to aš tikrai manau, kad Vyriausybei reikalinga parama. Vyriausybei sudėtinga ir ypač – šitai Vyriausybei. Kartoju tą nuo pirmos dienos – taip, ministrei pirmininkei bus labai sunku dėl to, kadangi yra labai silpna komanda.

Iš esmės buvo suformuotas nepasitikėjimas sveikatos apsaugos ministru ir tik negirdintys gali to neišgirsti. Pažįstu ministrą, jis yra doras, darbštus žmogus, bet tai jam visiškai svetima sistema. Lygiai taip pat Vidaus reikalų ministerija. Yra dar viena krizė, pažiūrėkime į ministrę – iš tikrųjų gaila, liūdna žiūrėti, nes jai turbūt pačiai labai baisu. <...> Tikrai ministrei pirmininkei dar vieną krizę ant savo pečių tempti ir ištempti bus labai sunku“, – kalbėjo jis.

Anot S. Skvernelio, akivaizdu, kad prezidentūros ir Vyriausybės santykiai nebuvo lengvi.

„Aš matau panašų vaizdą, kaip buvo su mumis. Iš tiesų sudėtinga. Visi prezidentai turbūt daugiau mažiau norėjo būti vykdomosios valdžios dalimi ir vadovauti, daryti įtaką Vyriausybei ar ją reguliuoti“, – kalbėjo buvęs premjeras.

Pasigenda sprendimų

Kaip ir G. Nausėda, S Skvernelis išsakė susirūpinimą dėl vakcinacijos tempų. Anot jo, jei skiepijimo lygis nedidės, neišvengiamai teks priimti sprendimus, kad pasiskiepiję asmenys turėtų kitokias galimybes dalyvauti viešajame gyvenime nei to nepadarę.

„Dėl ko uždaryti pusę Lietuvos, kuri yra atsakinga, pasiskiepijusi? Kuri rūpinasi ir savo, ir kitų sveikata. Jei kažkas norės nesiskiepyti, gali karantinuotis, užsidaryti namuose ir būti, bet kodėl dėl to turi kentėti kiti žmonės, vaikai? Mokslo metai turi prasidėti be sąlygiškai kontaktiniu būdu, Dar vieno tokio sezono mūsų vaikai neatlaikys“, – įsitikinęs opozicijos lyderis.

Arūnas Dulkys, Ingrida Šimonytė, Gitanas Nausėda

Anot jo, ministrui ir jo komandai sprendimus reikia priimti jau dabar.

„Kai ministras pareiškė, kad atėję mes neradome vakcinų, tai apie ką jis kalba? Jis rado visas supirktas vakcinas. Tik reikėjo sugebėti atlikti informacinę vakcinavimo kampaniją ir tuos dalykus padaryti, galiausiai klausyti medikų. Dabar kol galvosime, ką reikės daryti, ateis ruduo ir bus dar vienas karantinas“, – laidoje kalbėjo S. Skvernelis.

Migrantų antplūdžio galima buvo tikėtis

Sprendimas, priimami siekiant suvaldyti nelagalių migrantų srautą iš Baltarusijos, S. Skvernelio vertinimu, taip pat daromi pavėluotai.

„Reikėjo galvoti apie savo politikos padarinius. Kada atsirado toks santykis tarp Lietuvos ir Baltarusijos? Tai po neteisėtų, nepripažintų rinkimų. Kada Lietuva tame procese tapo lyderė, nediversifikavo rizikų su kaimyninėmis valstybėmis, ta pačia Latvija, Estija, Lenkija, turbūt nebuvo niekam naujiena.

Tą žinią aš jau girdėjau dar būdamas generaliniu komisaru, kad Baltarusija saugo sieną vien dėl to, kad mums reikia, nes jiems tikrai nieko ten nereikia. Tas grasinimas buvo išsakytas jau ne kartą, bet visi suprasdavome, kad galbūt daugiau tai yra tam tikras šantažo įrankis, spekuliacijos. Dabar, kada darėme tokius žingsnius, natūralu, kad to reikėjo tikėtis“, – kalbėjo S. Svernelis.

Anot jo, ši situacija unikali, todėl net statoma tvora problemos neišspręs – atsiras kas ir kaip padės tą tvorą įveikti.

„Tai iš esmės vykdo kaimyninė valstybė. Iš esmės tai net ir baudžiamas, organizuotas nusikaltimas. <...> Pažiūrėkite, kaip Baltarusijos pusė dabar išverčia šitą problemą: „Mes gal ir norėtume sieną saugoti, bet kadangi jūs įvedėte sankcijas, tai mes neturime lėšų ir jas nukreipiame į savo šalies socialinę politiką.“ Aišku, tai akivaizdus melas“, – sakė opozicijos lyderis.

Daiva Žeimytė-Bilienė, Saulius Skvernelis

Jo manymu, sprendžiant šią situaciją reikėtų siekti griežtos bendros Europos Sąjungos (ES) pozicijos, o čia savo lyderystę galėtų parodyti ir prezidentas: „Turbūt tikrai suprantame, kad jokio intereso nei Turkija, nei Irakas iš Lietuvos kaip valstybės neturi.“

Nerimą kelia „valstiečių“ ateitis

S. Skvernelis laidoje taip pat išsakė nuogąstavimu dėl krypties, kuria juda Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija (LVŽS), kurios frakcijos Seime nariu yra ir pats.

„Žiūrėsim, koks bus suvažiavimas, ir kur partija juda. Aš tikrai matau, kad yra pavojus, kad tam tikras sparnas radikalėja ir mes kai kuriais klausimais einame į dešinę pusę. Iš tikrųjų man neramu“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis teigė nemanantis, kad LVŽS sprendimas, jog kandidatu į partijos pirmininkus galės būti keliamas tik tas asmuo, kuris nepertraukiamai bus LVŽS narys ne trumpiau nei ketverius metus, nėra pritaikytas jam.

„Aš manau, kad tai nėra man, bet kažkam tikrai pritaikyta. Galbūt Virginijui [Sinkevičiui], nes jis tikrai buvo dalyvaujantis partijos veikloje, patapo partijos vicepirmininku, nors tuo metu partijos pirmininkas nenorėjo, kad pataptų. Vis tiek tikėtina, kad Virginijus baigęs kadenciją grįš į Lietuvą, į politiką. Galbūt ir niekam nepritaikyta“, – laidoje „Savaitės įvykiai“ svarstė S. Skvernelis.

„Manau, kad Ramūnas [Karbauskis] neturėtų baimintis kažkokios konkurencijos, kiek matau ir su juo kalbu, jis yra visiškai užtikrintas, kad bus išrinktas pirmininku net visuotinių rinkimų metu“, – apibendrino buvęs premjeras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1005)