„Džiaugiuosi galėdama pasveikinti Jus Vilniuje, kuris šiemet švenčia 700 metų sukaktį. Taip pat noriu pasveikinti su Airijos valstybės 100 mečiu, narystės Europos Sąjungoje 50-mečiu ir Didžiojo Penktadienio susitarimo 25-mečiu. Ir, žinoma, pasidžiaugti glaudžiu, reikšmingai stiprėjančiu mūsų šalių bendradarbiavimu tiek dvišaliu pagrindu, tiek Europos Sąjungoje ir kitose tarptautinėse organizacijoje“, – sakė D. Nausėdienė.

Pasak jos, Lietuvos ryšys su Airija stiprus ir dėl to, kad šioje šalyje gyvena 3-oji pagal dydį pasaulyje Lietuvių diaspora – apie 60 tūkst. žmonių.

„Esu lituanistinio švietimo užsienyje globėja, todėl norėčiau padėkoti Airijos vyriausybei, kuri valstybiniu lygiu nuosekliai remia lietuvių kalbos mokymą visoje šalyje ir padeda ją išsaugoti kaip vertingą pasaulinės kultūros paveldą“, – teigė pirmoji ponia.

Pristatydama Ukrainos centrą D. Nausėdienė akcentavo, jog jis įgyvendina projektus psichologinės pagalbos, švietimo, užimtumo ukrainiečiams užtikrinimo, kultūros srityse. Glaudžiai bendradarbiaujama su Europos Sąjungos nacionalinių kultūros institutų tinklo Lietuvos nariais. Centras tapo erdve, kurioje Ukrainos kultūra pristatoma Lietuvoje gyvenantiems žmonėms, bendradarbiaujama su kitų valstybių ambasadomis, institutais ir organizacijomis.

Pirmoji ponia akcentavo, jog Ukrainos centras taip pat prisideda prie Ukrainos pilietinės visuomenės stiprinimo. Ypatingas dėmesys skiriama jaunajai kartai, organizuojamos švietėjiškos veiklos, į kurias įsitraukę jaunieji Ukrainos piliečiai diskutuoja europinių vertybių, žmogaus teisių ir kitais klausimais. Diskusijoje dažnai dalyvauja buvę ir esami ambasadoriai, ministrai, akademinės bendruomenės nariai.

„Airija, Lietuva ir Ukraina turi daug bendro. Galime atrasti istorinių paralelių mūsų visuomenių ir valstybių gyvenime – kova už laisvę ir nepriklausomybę, kalbos išsaugojimą, diasporos veiklos stiprinimą. Mums, o taip pat ir Ukrainai, Airija yra pavyzdys, kaip sėkmingai susigrąžinti emigrantus atgal į savo tėvynę“, – tvirtino pirmoji ponia.

„Esu tikra, kad galėtume kartu su Airija paieškoti naujų bendradarbiavimo formų ir būdų ne tik dvišaliame Airijos-Lietuvos formate, bet ir naujų kelių, kaip kartu inicijuoti ir plėtoti vystomojo bendradarbiavimo projektus, įtraukiant ir Ukrainą“, – pažymėjo ji.

D. Nausėdienės ir Ukrainos pirmosios ponios Olenos Zelenskos iniciatyva įsteigtame Ukrainos centre ukrainiečiai gauna neformalųjį švietimą, kultūrines, psichosocialines ir kitas reikiamas paslaugas. Centras prisideda prie ukrainiečių integracijos Lietuvoje palengvinimo, taip sudarydamas jiems palankias sąlygas nepamiršti savo kultūros ir kalbos, puoselėti identitetą.

Per 13 veiklos mėnesių Ukrainos centre jau apsilankė beveik 25 tūkst. žmonių, tarp jų – aukšto rango pareigūnai ir svečiai iš užsienio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją