„Jau viskas šituo klausimu iš mano pusės pasakyta. Laukiu naujų kandidatų, jei jie bus priimtini, tikrai galėsime priimti sprendimus“, – žurnalistams Klaipėdoje antradienį kalbėjo G. Nausėda.

Jis taip pat viliasi, kad URM neteiks prezidento jau atmestų kandidatūrų, taip imituodama ambasadorių skyrimo procesą.

„Tikrai nenorėčiau, kad šitas procesas virstų proceso imitacija ir būtų iš anksto parenkami kandidatai, kurie dėl tam tikrų priežasčių, kalbos žinių, nepraeina (konkurso – ELTA), bet vėl būtų iš naujo traukiami ir dedami ant stalo. Taip neturėtų būti. Kitaip įsivaizduoju bendradarbiavimą su Užsienio reikalų ministerija“, – pridūrė prezidentas.

Tęsiantis diskusijoms dėl vis dar nepaskirto Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje, prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė antradienį „Žinių radijui“ teigė, kad į šias pareigas deleguojamam diplomatui prezidentūra kelia ne tik kalbos, bet ir kaimyninės šalies kultūros, istorijos išmanymo reikalavimus. Ir nors ambasada vadovo neturi jau 4 mėnesius, A. Skaisgirytė pažymi, kad dvišalio bendravimo stygius nejaučiamas – anot patarėjos, šalies vadovas G. Nausėda pats tiesiogiai bendrauja su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda.

Tokią prezidentūra pozicija jau susilaukė kritikos viešojoje erdvėje.

Diplomatas ir Kovo 11-osios Akto signataras Albinas Januška kritiškai įvertino šiuos reikalavimus naujajam Lietuvos ambasadoriui Lenkijoje. Pasak A. Januškos, prašymas ir mokėti lenkų kalbą, ir išmanyti Lenkijos kultūrą yra tiesiog nelogiška.

ELTA primena, kad užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis praėjusią savaitę teigė kol kas neturįs atsakymo, kodėl Lietuvos ambasada Lenkijoje jau ketvirtas mėnuo neturi vadovo. Šalies diplomatijos vadovas prezidentui sako pateikęs bent dvi ambasadorių kandidatūras. Visgi, kodėl kandidatai šalies vadovui netiko, ministras komentuoti nenorėjo.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė akcentavo, kad būtent iš Daukanto aikštės rūmų atsakymų dėl kandidatų tinkamumo reikia laukti neįprastai ilgai.

Tuo metu Prezidentūra aiškino, kad URM pasiūlytas kandidatas nemokėjo lenkų kalbos. Šalies vadovas taip pat pareiškė, kad URM politizuoja ambasadoriaus Lenkijoje paskyrimo procesą bei bando proteguoti tam tikrus į šias pareigas siūlomus asmenis.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas buvo atšauktas rugsėjo 7 d., pasibaigus jo kadencijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)