„Tai, kas įvyko prieš 35 metus, neturėjo jokios įtakos mano gyvenimui. Aš būčiau lygiai toks pat žmogus, lygiai toks pat specialistas – ar būčiau buvęs epizodiškai toje partijoje, ar nebūčiau. Suprantu, kad konkurentas jaučia nuoskaudą dėl pralaimėjimo rinkimuose, bet, kaip ten bebūtų, aš galiu pasakyti tai, ką jau pasakiau: anketos pildyti aš neprivalėjau. Aš galėjau ją užpildyti ir įrašyti savo šį biografijos faktą. Formaliai nieko nepažeidžiau, bet pripažįstu, kad turbūt tai buvo mano klaida. Ne formali, ne teisinė, bet aš morališkai galėjau tai padaryti“, – žurnalistams Alytuje sakė šalies vadovas.

Jis juokavo, kad buvo „blogas narys“.

„Manau, kad kažkuriuo etapu galėjau būti pašalintas, nes nedalyvavau posėdžiuose, nemokėjau mokesčio. Tai buvo toks virsmo metas, kuomet iš tikrųjų tos tvarkos buvo mažai. Nuo pat pradžių aš, tiesą sakant, nei koks propagandistas buvau, nei kokias nors man ten užduotis kažkas skyrė“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas pasakojo dalyvavęs kai kuriuose partijos posėdžiuose, bet jų turinio neatsimenantis.

„Jie būdavo tiesiog be turinio“, – kalbėjo šalies vadovas.

Paklaustas, už ką jis jaučiasi „medžiojamas“ oponentų, G. Nausėda atsakė klausimu.

„O kaip jums atrodo? O kaip atrodo žmonėms? Būtų įdomu išgirsti jų nuomonę“, – teigė prezidentas.

G. Nausėda tikino, kad, jei kas nors būtų anksčiau paklausęs apie narystę Komunistų partijoje, jis būtų šį faktą atskleidęs.

Gitano Nausėdos prašymas jį priimti į Komunistų partiją.

„Per visą tą laikotarpį nuo Nepriklausomybės atkūrimo, juokinga, bet tikrai taip buvo: niekas manęs nepaklausė. Aš dar kartą pasakysiu: taip, aš turėjau įrašyti tą į anketą, nors formaliai ta anketa galiojo LR politinėms partijoms, bet savaime suprantama, kad tai yra gana reikšmingas biografijos faktas.

Rinkimų rezultatų tai tikrai nebūtų pakeitę, bet, jei būtų įmanoma atsukti laiką atgal, aš pasielgčiau kitaip ir įrašyčiau“, – akcentavo prezidentas.

Mano, kad oponentai siekia susilpninti jo pozicijas

G. Nausėda informacijos pasirodymą apie jo narystę partijoje, kurią įvardijo klaida, būtent dabar susiejo su artėjančiais šalies vadovo rinkimais ir svarstė, kad su visu tuo susiję oponentai. Konkrečiai jo pasisakyme buvo paminėti konservatoriai.

Pasak šalies vadovo, artėjant 2024 m. prezidento rinkimams, jo kritikai ir tos politinės jėgos, kurios turi „rezervuotą požiūrį į prezidentą – ne konservatorių partijos narį“, vykdo „tam tikras akcijas“, silpninančias jo paties pozicijas.

„Jeigu taip atrodytų tik man vienam, laikytumėte, kad tai yra subjektyvi mano nuomonė. Bet man susidaro įspūdis, kad artėjant 2024 m. rinkimams ta būsena, kurią aš vadinu medžiojimo būsena, tampa jau labai sisteminga, ir tie veiksmai, kurie pastaruoju metu vykdomi, vis dėlto turbūt projektuojami į 2024 metus. Nors aš nei esu apsisprendęs, nei esu paskelbęs, kad juose [rinkimuose – ELTA] dalyvausiu“, – trečiadienį TV3 televizijos laidoje „Dėmesio centre“ kalbėjo šalies vadovas. Jo pasisakymą cituoja ELTA.

„Tos partijos, kurios galbūt nuo pat pradžios turėjo rezervuotą požiūrį į prezidentą ne konservatorių partijos narį, jos iš tikrųjų gali siekti galbūt ir matydamos, kad trūksta kandidatų arba trūksta konkurentų, daryti tam tikras akcijas, kurios susilpnintų dabartinio prezidento pozicijas“, – akcentavo G. Nausėda.

Visgi, prezidentas kreipėsi į savo kritikus ir konservatorių partiją, ragindamas „atsigręžti į žmones“ ir nesiekti politinių dividendų visuomenės priešinimu.

Gitanas Nausėda

„Tačiau, mielieji, aš noriu pasakyti, kad šitas jums tikrai nepadės parlamento rinkimuose. Ir parlamento rinkimuose, jeigu norite pasirodyti gerai, jeigu norite pakilti iš tų reitingų žemumų, kuriuose dabar esate, – atsigręžkite į žmones. Jeigu neišeina visu veidu atsigręžti, – atsigręžkite bent šonu. Pradėkite nebepriešinti visuomenės, pradėkite klausyti žmonių“, – ragino jis.

Teigia, kad pasiekta „politinės kovos stadija“

„Žmonės atleis, žmonės atleido ne kartą ir žmonės atleis, jeigu matys, kad politikoje yra tokie patys žmonės“, – tvirtino G. Nausėda.

Šalies vadovas pažymėjo, kad laikėsi savo principų ir stengėsi kurti dialogą su priešiškai prieš jį nusiteikusiais politikais. Visgi, anot jo, bendrų taškų surasti nepavyksta. G. Nausėda konstatavo, jog pasiekta „politinės kovos stadija, kuri niekam nebus naudinga“.

„Aš atėjau į politiką, tikėdamas, kad inteligentiškumas, padorumas, tam tikrų taisyklių padorumo laikymasis yra vertybė. Ir galbūt tai galėtų būti tas elementas, kuriuo galėčiau būti prezidentas. Bet, žinote, pačioje pradžioje aš pamačiau požiūrį į save – arba tu tampi vienu iš mūsų, arba tu būsi streindžeris“, – dėstė politikas.

„Mes laukiame NATO samito, mes laukiame kitų labai svarbių įvykių, kurie įvyks Lietuvoje. Ir ko turbūt mažiausiai reikia arba kuo daugiausia galėtų džiaugtis žmonės, sėdintys Maskvos koridoriuose, kad mes dabar pradėtume vienas kitą bombarduoti. Mano palinkėjimas – grįžkime prie normalaus dialogo“, – kvietė jis.

Landsbergis: ar tai pirmas politikas, kuris apkaltina konservatorius?

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis atmeta prezidento Gitano Nausėdos kaltinimus medžiokle. Prezidentas, anot G. Landsbergio, tiesiog turi paaiškinti narystės Komunistų partijoje aplinkybes rinkėjams.

Konservatorių vedlys teigė, kad iki šiol viešai neskelbta informacija apie G. Nausėdos narystę Komunistų partijoje nekelia abejonių. Dėl jos prezidentas, anot politiko, turi pasiaiškinti.

„Man atrodo, informacija nekelia dvejonių, ji yra tiesiog archyvų informacija. O šiuo metu, man rodos, geriausia, kad prezidentas pats visuomenei paaiškintų priežastis, aplinkybes. Tai yra jo diskusija su jo rinkėjais ir su jo atstovaujama visuomenės dalimi“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams komentavo G. Landsbergis.

„Tai yra vieno žmogaus atsakomybė dėl pasakytos ar nepasakytos informacijos <...>. Taip reikia palikti“, – pažymėjo jis.

Prezidentas anksčiau aiškino manantis, kad artėjant 2024 metų šalies vadovo rinkimams politiniai oponentai ėmėsi medžioklės siekdami susilpninti jo pozicijas ir dėl to būtent dabar buvo paskelbta apie jo priklausymą Komunistų partijai.

G. Landsbergis tokius kaltinimus atmetė.

„Žiūrėkit, ar tai pirmas politikas, kuris kuo nors apkaltina konservatorius?“ – klausė jis.

Konservatorių lyderis, paklaustas apie būsimus prezidento rinkimus, teigė, kad partijoje šiuo klausimu diskusija dar neprasidėjo.

„Mes dar turim gerus pusę metų iki tikros, viešos rinkimų pradžios“, – teigė G. Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)