Apie tai G. Nausėda paskelbė feisbuke po bendrų vadinamojo „2 procentų klubo“ pietų, į kuriuos uoliausiai gynybos finansavimo įsipareigojimus vykdančių valstybių vadovus sukvietė JAV prezidentas.

„Pristačiau Lietuvos planus įsigyti 200 „Oshkosh JLTV“ (šarvuotų visureigių – BNS) ekipažų ir Black Hawk sraigtasparnių – pastarieji visiškai atnaujins likusią sovietinę karinę techniką. JAV prezidentas pasidžiaugė Lietuvos sprendimu ir teigė, kad JAV karinė technika pati geriausia ir Lietuva tikrai neapsirinka“, – feisbuke rašė G. Nausėda.

Jis taip pat sako kalbėjęs su apie Lietuvoje dislokuotus JAV karius. D. Trumpas Lietuvos vadovui įteikė pasirašytą padėkos kalbą šalims, skiriančioms bent 2 proc. BVP savo valstybės gynybai – ja G. Nausėda taip pat pasidalino savo feisbuko paskyroje.

Susitikime dalyvavusiems valstybių lyderiams JAV prezidentas padėkojo už atsakingą požiūrį į savo šalių saugumą ir išreiškė lūkestį, kad tokių šalių nuolat daugės.

„Noriu padėkoti kiekvienam lyderiui šiame kambaryje ir jų šalių piliečiams už jų vykdomus įsipareigojimus NATO“, – teigiama D. Trumpo kalboje.

JAV vadovas išreiškė viltį kitąmet padėkos pietuose sulaukti daugiau valstybių lyderių.

Prezidentūros pranešime taip pat nurodoma, kad Lietuvos prezidentas padėkojo D. Trumpui už „ypatingą lyderystę, skatinant sąjungininkes vykdyti visus prisiimtus NATO įsipareigojimus, ypač dėl tinkamo gynybos finansavimo“.

Lapkričio pabaigoje Lietuva pasirašė sutartį dėl 200 amerikietiškų šarvuotų visureigių įsigijimo iš JAV įmonės „Oshkosh Defence“ už 145 mln. eurų. Dar maždaug 300 mln. eurų šalis svarsto sumokėti už šešis amerikietiškus sraigtasparnius „Black Hawk“.

Lietuvos gynybos biudžetas šiemet siekia 2,03 proc. BVP.