„Aš manau kad šiuo metu Stambulo konvencijos tvirtinti nereikėtų, kadangi iš to kyla daug pasekmių, ir aš manau, kad tai iš esmės pradėtų keisti mūsų edukacijos, švietimo sistemą, ir moterų diskriminacija ten nebūtų pagrindinė tema“, – LRT televizijai penktadienį sakė šalies vadovas.

Prezidento teigimu, šiuo metu visi sprendimai – Seimo rankose.

„Tiesiog Seimas turi atrasti savyje drąsos, nes jei Seimas priimtų neigiamą sprendimą ir Stambulo konvencijos nepatvirtintų, tai nebūtų nekonstitucinis sprendimas. Seimas gali (konvenciją – ELTA) tiek patvirtinti, tiek nepatvirtinti. Konstitucinio Teismo išvada nereiškia, kad Stambulo konvencija Seime privalo būti patvirtinta“, – sakė G. Nausėda.

Kaip ELTA jau skelbė, Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį nutarė, kad Stambulo konvencija neprieštarauja Konstitucijai.

„Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo neprieštarauja Konstitucijai“, – KT išvadą ketvirtadienį pristatė KT pirmininkas Gintaras Goda.

Į KT su prašymu įvertinti Stambulo konvencijos atitiktį Konstitucijai praėjusiais metais, rugsėjį, kreipėsi Seimas.

KT, vertindamas Stambulo konvencijos nuostatas, pabrėžė, kad dokumentą ratifikavusios šalys įsipareigoja apsaugoti asmenį nuo smurto, nepaisant asmens lyties, asmeniui priskiriamų stereotipinių tam tikrai lyčiai visuomenės dalies nuomone būdingų vaidmenų, elgsenos, veiklos, bruožų, lytinės tapatybės.

Teismas byloje dėl Stambulo konvencijos atitikties Konstitucijai nurodė, kad minimu dokumentu nėra siekiama keisti konstitucinės šeimos sampratos.

Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo priimta 2011 m. Lietuvą šį dokumentą pasirašė 2013 m. birželį, tačiau iki šiol Seimas konvencijos nėra ratifikavęs.

Šimonytė apie KT išvadą dėl Stambulo konvencijos: nebėra pagrindo spekuliacijoms dėl prieštaravimo Konstitucijai


Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Konstitucinio Teismo pateikta išvada dėl Stambulo konvencijos nebepalieka pagrindo spekuliacijoms dėl šio dokumento prieštaravimo Konstitucijai. Visgi ministrė pirmininkė pripažįsta, kad mažai tikėtina, jog šioje kadencijoje Stambulo konvencija sulauks reikiamo parlamentarų palaikymo.

„Konstitucinis Teismas pasakė tai, ko ir galima tikėtis. Dabar tam neaiškumui ir toms spekuliacijoms jau yra kaip ir pabaiga. Turbūt pagrindo toliau pasakoti dalykus, kurie neatitinka tikrovės, nėra“, – penktadienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Man tai buvo aišku nuo pat pradžių, kad neprieštarauja Konstitucijai ir, manau, kad daug kam buvo aišku“, – akcentavo Vyriausybės vadovė.

Visgi premjerė priminė, kad Stambulo konvenciją Seimas ketvirtadienį išbraukė iš sesijos darbų programos. Todėl I. Šimonytė pripažįsta, kad konvenciją šios kadencijos Seimui ratifikuoti bus sudėtinga.

„Čia kaip ir kiekvienam kitam įstatymui reikia 71 balso. Tai matant su kokiu įkarščiu vakar iš Seimo sesijos darbotvarkės buvo tas klausimas išbrauktas, žinoma, tikėtis, kad tą 71 balsą pavyks surinkti šioje sesijoje nėra lengva, bet aš lieku optimistė“, – teigė I. Šimonytė.

„Vis tiek bus toks Seimas, kuriame bus tas 71 balsas. Jeigu ne šitas, tai kitas“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)