„Mes tos dramos nedarėme. Iš pat pradžių, pasirašę komunikatą su Vokietijos kancleriu Šolcu, aš sakiau tik viena – kalbėkime gerbdami mūsų partnerį, kuris priima labai didelius įsipareigojimus mūsų atžvilgiu, priima labai atsakingai ir gera valia. Darykime savo namų darbus – mažiau šnekėkime, daugiau darykime. Mes matome, kad ši strategija duoda rezultatų – vokiečiai apsisprendė“, – trečiadienį LNK televizijai sakė G. Nausėda.

Pirmadienį šalies vadovas lankėsi Berlyne, kur susitiko tiek su kancleriu Olafu Šolcu, tiek Vokietijos prezidentu Franku Walteriu Steinmeieriu. G. Nausėda teigia išreiškęs viltį, kad, esant galimybei, visa brigada galėtų atvykti į Lietuvą ir anksčiau nei planuojama.

„Būtų gerai kiek įmanoma šį procesą pagreitinti, sutrumpinti. Laikas nėra faktorius veikiantis mūsų naudai. Kalbėjome apie 2027 metus, bet aš pasakiau, kad Lietuva yra įsipareigojusi karinę infrastruktūrą sukurti iki 2026 pabaigos. Ir jeigu Vokietijos pusė matytų galimybių dar labiau šį procesą paspartinti, mes tą, aišku, sveikintume“, – kalbėjo jis.

ELTA primena, kad Vokietija yra viena svarbiausių Lietuvos sąjungininkių, itin reikšmingai prisidedančių prie regiono saugumo užtikrinimo. Tarp svarbiausių Lietuvos ir Vokietijos karinio bendradarbiavimo krypčių – bendros pratybos ir bendras dalyvavimas tarptautinėse operacijose, Lietuvos prisijungimas prie Vokietijos vadovaujamos „Europos dangaus skydo“ iniciatyvos.

Vokietija taip pat įsipareigojo šalyje dislokuoti brigados dydžio karinį vienetą. Du Vokietijos koviniai batalionai, šiuo metu esantys Bavarijoje ir Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, bus dislokuoti šalyje kaip naujos Vokietijos karinės brigados branduolys, pranešė Gynybos ministerija.

Į Lietuvą bus siunčiami 122-asis šarvuotasis pėstininkų batalionas, dislokuotas Oberfichtacho mieste pietų Vokietijoje, ir 203-iasis šarvuotasis batalionas, dislokuotas Augustdorfe vakarų Vokietijoje, pranešė ministerija.

Planuojama, kad pirmasis šarvuotosios brigados padalinys ir organizacinis štabas į Lietuvą atvyks 2024 metais.

Didžioji Vokietijos brigados dalis Lietuvoje bus dislokuota 2026 metais. Visgi, šalys iki šių metų gruodžio 22 dienos sutarė pasirašyti detalų planą dėl karių perkėlimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją