Šiuo sprendimu prezidentas VTEK įstatymo pataisas grąžino pakartotinai svarstyti Seimui.

„Šalies vadovo nuomone, Seimo priimto įstatymo nuostatos, panaikinančios Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos kompetenciją tirti asmenų pranešimus, skundus ir prašymus dėl savivaldybių tarybų narių ir savivaldybių merų, jiems einant šias pareigas, veikos atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatoms prieštarauja Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso nustatytiems politikų elgesio kontrolės tikslams, efektyvumui ir demokratinio valdymo plėtros principui“, – praneša Prezidentūra.

Vienas kreipimosi dėl veto iniciatorių, konservatorius Vilius Semeška sako, kad šis prezidento sprendimas – tikrai „labai lauktas“.

„Kreipimąsi į prezidentą pasirašėme tą pačią dieną, kai tos pataisos buvo priimtos ir tai pasirašė ne tik daugumos Seimo nariai, bet ir Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis ir visi pamatė, kad padaryta yra didelė klaida ir žala demokratijai ir viešajam interesui. Manau, kad tą klaidą atstatysime“, – Eltai sakė V. Semeška.

Anot valdančiųjų atstovo, vietos etikos komisijos yra labai politizuotos, todėl priėmus sprendimą skaidrumo atvejus tirti būtent joms, merams ir tarybų nariams būtų sukurtos patogios sąlygos piktnaudžiauti komisijos atliekamais tyrimais.

„Po priimtų VTEK pataisų, kurios nebuvo išdiskutuotos ir netgi netikėtos – net aiškinamajame rašte nebuvo parašyta, kad sistemiškai keičiamas visas viešųjų ir privačių interesų nuostatų merų ir tarybos narių tyrime, tai šis prezidento sprendimas leidžia ramiai tai išdiskutuoti rudens sesijoje ir priimti geriausius sprendimus“, – pažymėjo parlamentaras.

ELTA primena, kad VTEK įstatymo pakeitimo projektą birželio viduryje priėmė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Tą pačią dieną Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narių grupė kreipėsi į prezidentą prašydami vetuoti priimtą įstatymą ir suteikti įgaliojimus savivaldybių tarybų ir merų galimus viešųjų ir privačių interesų konfliktus tirti VTEK.

Kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminius tyrimus Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių, Kauno miesto, Kauno rajono, Ignalinos bei Šaulių savivaldybėse.

Savo ruožtu tyrimus dėl galimai pažeisto viešojo intereso Pagėgiuose ir Šilutėje pradėjo ir Generalinė prokuratūra. Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.