Prezidentas Gitanas Nausėda valdančiųjų sprendimą palikti Jaroslavą Narkevičių susisiekimo ministro poste vertina kaip visišką politinės atsakomybės prisiėmimą už šį ministrą. Šalies vadovas sakė dar negalįs atsakyti į klausimą, ar pasitiki premjeru Sauliumi Skverneliu.

„Vertinu kaip visišką politinės atsakomybės prisiėmimą už šį ministrą. Konkrečiai net kalbėčiau tai yra pirmiausiai premjero sprendimas prisiimti visą atsakomybę už šito ministro veiklą. Jeigu leisite išsireikšti vaizdiniu, tai premjeras dabar neša susisiekimo ministrą ant savo rankų per upę, kurioje yra daug politinių nuotekų“, - sakė G. Nausėda žurnalistams, lankydamasis Plungėje.

Šalies vadovo įsitikinimu, klausimų dėl to tik daugės.

„Problemų čia tikrai yra, kaip Jūs žinote, ir sprendimų laukiame iš Vyriausios tarnybinės etikos komisijos (VTEK), ir asfaltavimo reikalai vis dar bus dienotvarkėje“, - sakė G. Nausėda.

Prezidentas sakė negalįs dabar atsakyti į klausimą, ar pasitiki premjeru Sauliumi Skverneliu.

„Kol kas aš negaliu atsakyti į šitą klausimą, palūkėkime visų aplinkybių, kurias išsiaiškinsime pirmiausia kelio asfaltavimo klausimu. Tai yra glaudžiai susiję klausimai – Narkevičiaus klausimas, kelio asfaltavimo klausimas. VTEK vertina ne tik Narkevičiaus veiklą, bet kaip vieną iš klausimų vertina kelio asfaltavimo bylą. Manau, kad visi sprendimai arba visos išvados bus pateiktos pakankamai artimoje ateityje“, - sakė G. Nausėda.

Paklaustas, ar tai gali pakeisti jo požiūrį į savo sprendimus, šalies vadovas atsakė, kad pirmiausia tai turėtų lemti paties premjero požiūrį dėl savo politinės karjeros perspektyvų.

„Aš nesu tas asmuo, kuris yra tiesiogiai susidomėjęs būsima premjero politine karjera, bet jis tai yra, ir jis turės atsakyti į tuos klausimus, ar susiklosčiusiomis aplinkybėmis yra įmanoma toliau dirbti, ar ne“, - sakė G. Nausėda.

Nėra laukiamas svečias Prezidentūroje

Prezidentas užsiminė, kad J. Narkevičius nėra laukiamas svečias Prezidentūroje.

„Žinote, svečių mes turime daug. Jeigu aš išreiškiau nepasitikėjimą konkrečiu žmogumi, tai būtų daugiau negu keista, jeigu tas žmogus ateitų lyg niekur nieko, ir svarstytų klausimus Prezidentūroje“, - sakė G. Nausėda.

Paklaustas apie informaciją dėl 20 susisiekimo sektoriuje įdarbintų Lietuvos lenkų rinkimų akcijai artimų žmonių, prezidentas patikslino, kad tokios informacijos yra, ir ragino jos nešaržuoti.

„Ta informacija yra pakankamai rimta, ir nereikia pasakoti apie tai, kad tai yra laiškininkai, vairuotojai, ar kažkokios kelintos eilės giminės. Jeigu aš įdarbinčiau savo antros eilės pusbrolį vairuotoju, tai tikrai jūs mane prikaltumėte prie sienos be vinių.

Žinoma, kalbame apie politinio pasitikėjimo pareigūnus. Jiems yra vienokie kriterijai. Visiškai suprantu, kad politinio pasitikėjimo pareigūnai gali ir ateiti, bet kartu ir išeina su ministru arba su kitu valstybės pareigūnu. Tuo tarpu žmonės, kurie yra priimami neterminuotiems kontraktams, jie ir lieka po to, kai ministras nebedirba“, - sakė G. Nausėda.

Prezidento vertinimu, šiuo metu vyksta didelė kova, kuri yra susijusi ne tik su J. Narkevičiaus problemomis, bet – su verslo interesais šitame sektoriuje.

„Yra žinoma ir politinės koalicijos likimo klausimas. Taip, šiandien reikia konstatuoti, kad valdančioji koalicija nemato savo perspektyvos dirbti be Lenkų rinkimų akcijos, ir daro viską, tame tarpe ir didžiules nuolaidas, šitam jaunesniam koalicijos partneriui, idant išsaugotų koaliciją. Tokia yra realybė“, - sakė G. Nausėda.

Prezidentas neįvardino konkrečių J. Narkevičiaus nuodėmių.

„Ar dar reikia?“, - paklausė jis. - „Aš manau, kad mes per daug garbės suteikėme šitam asmeniui, kalbėdami apie tas nuodėmes“.

Dėl Savicko dar neapsisprendė

Prezidentas kol kas negalėjo atsakyti, ar pritars Luko Savicko kandidatūrai į ekonomikos ir inovacijų ministrus.

„Mes pasvarstysime, kandidatūra yra tikrai rimta, bet tai nėra vienintelė kandidatūra, kurią mes svarstome. (…) Yra ir alternatyvių sprendimo būdų. Taip, kad mes neketiname skubėti, ir ramiai apsvarstę visas alternatyvas priimsime sprendimą“, - sakė G. Nausėda.