Kaip rašoma Prezidentūros pranešime spaudai, po apsilankymo Rusijos kariuomenės nuniokotoje Borodyankoje G. Nausėda teigė, kad įvykiai šiame mieste yra tik dar vienas Rusijos kariuomenės vykdytų žiaurių karo nusikaltimų įrodymas.

„Ši vieta yra persmelkta nelaimės ir skausmo. Čia buvo žudomi ir kankinami civiliai ukrainiečiai, bombarduojami gyvenamieji namai ir kita civilinė infrastruktūra. Sunku patikėti, kad tokie karo žiaurumai gali vykti XXI amžiaus Europoje, bet tai yra realybė. Tai yra karas, kuriame privalome nugalėti“, – sakė prezidentas.

Borodyanka, pasak šalies vadovo, yra tik viena nuo rusų prievartos nukentėjusių Ukrainos teritorijų, o panašūs žiaurumai – civilių žudymai, kankinimai, moterų ir vaikų prievartavimas – vyko ir kituose Rusijos kariuomenės okupuotuose miestuose. G. Nausėda akcentavo, kad Rusijos kariuomenės įvykdyti karo nusikaltimai turi būti įvertinti, o karo nusikaltėliai teisiami Tarptautiniame baudžiamajame teisme Hagoje.

Prezidentas taip pat pabrėžė, kad svarbu teikti humanitarinę pagalbą Ukrainai ir sudaryti sąlygas saugiai civilių evakuacijai humanitariniais koridoriais iš zonų, kuriose vyksta karo veiksmai.

„Anksčiau ar vėliau kiekvienas žudikas, marodierius ir prievartautojas sulauks atpildo“

G. Nausėda vizitą Borodyankoje aprašė ir feisbuke.

„Čia buvo žudomi ir kankinami civiliai ukrainiečiai, bombarduojami gyvenamieji namai ir viskas aplink. Čia siautėjo „išvaduotojų armijos“ atstovai, kurių negalime vadinti žmonėmis.

Visgi, nepaisant labai slogaus įspūdžio, tvirtai tikiu, kad visi iki vieno Rusijos kariuomenės įvykdyti nusikaltimai bus įvertinti, o nusikaltėliai bus teisiami Tarptautiniame baudžiamajame teisme Hagoje. Anksčiau ar vėliau kiekvienas žudikas, marodierius ir prievartautojas sulauks atpildo.

Ukraina to taip paprastai nepaliks. Demokratinis pasaulis jai padės“, – akcentavo prezidentas.

G. Nausėda tviterije taip pat pabrėžė būtinybę tęsti ginkluotės tiekimą Ukrainai.

„Heroizmas, meilė laisvei ir Tėvynei visada triumfuoja prieš laukinį žiaurumą“, – rašė prezidentas.

Komentaruose žiniasklaidai šalies vadovas neslėpė, kad pamatyti vaizdai sukrėtė.

„Sunku žodžiais apsakyti, ką matome, kas čia nutiko, kokia yra žala ir koks žiaurus yra režimas – aš to negaliu lyginti net su naciais. Manau, kad tai blogiau nei naciai“, – konstatavo G. Nausėda. Jo teigimu, rusų okupantai veikia nežmoniškai.

„Sunku kalbėti, nes tai yra ne tik, ką mes čia matome, yra dalykai ir kuriuos mums papasakojo važiuojant į šią vietą. Sunkoka palyginti, ar istorijoje yra buvę daugiau tokių atvejų, kuomet žudomos ištisos šeimos, čia pat užkasamos, kuomet prievartaujami kūdikiai, kuomet tiesiog visa savo neapykanta demonstruojamas gyvuliškumas. Tokius dalykus gali padaryti ne žmonės – tai yra kažkokie kiti gamtos tvariniai, kurie tartum kažkoks gamtos nesusipratimas“, – sakė prezidentas.

Dabar, pasak jo, dideli išbandymai laukia Rytų Ukrainos.

„Yra daugybė žūčių, kurios nesibaigia, persimeta į Rytų Ukrainą – ten laukia baisūs dalykai. Visą tai reikia rodyti visam pasauliui. Tą, ką padarė okupantas, jis puikiai žino ir jam turbūt vis tiek vieną gražią dieną ateis teismo valanda, bet visas pasaulis turi matyti tai, kas čia vyksta. Visas pasaulis turi suprasti, kad nėra laiko svarstyti, diplomatiniams vingrybėms: arba darome sprendimus, kurie stabdo agresorių, arba išsiskirstom. Aš manau, kad tik pirmas variantas yra priimtinas civilizuotam pasauliui ir civilizuotai bendruomenei“, – pridūrė G. Nausėda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)