„Kai kas kalba apie tuos milijonus, kuriuos mums gali tekti pasiskolinti. Supraskime vieną dalyką, kad šitie milijonai yra labai maži, palyginus su tais milijonais arba su tais ištekliais, kuriuos NATO partneriai yra pasirengę mums suteikti, jeigu iškiltų tokia būtinybė. Jeigu mes savęs neginsime, niekas kitas mūsų negins. Šitie investuoti milijonai duoda dešimteriopą naudą, mumis patiki partneriai, NATO. NATO tikrai vykdys savo įsipareigojimus“, – Rukloje teigė G. Nausėda.

G. Nausėda taip pat užtikrino, kad partijų susitarimas 2,5 proc. nuo BVP skirti gynybai iki 2030 metų bus siekiamas.

„VGT priėmė svarbius sprendimus, kurie lems mūsų kariuomenės pajėgų plėtrą artimiausiais metais. Galiu pasidžiaugti tuo, kad vyrauja bendras supratimas, kad šitų išorinių grėsmių akivaizdoje mes turime elgtis labai atsakingai. Skirti atitinkamą dėmesį savo krašto apsaugai, ir dėl to mes tikrai mes pasieksime 2 proc. nuo BVP karinių išlaidų lygį šiais metais ir laikysimės numatyto plano didinti šitas išlaidas artimiausiais metais. 2030 metų tikslas tebėra ir jis privalo būti. Būtų tikrai daugiau negu keista, jeigu mes pradėtume nevykdyti savo nacionalinio susitarimo, kurį beveik visos partijos pasirašė. Jeigu taip atsitiktų, tai visiškai diskredituotų nacionalinio susitarimo prasmę ir natūraliai kiltų visuomenei nesusipratimas, kam apskritai tie nacionaliniai susitarimai reikalingi, jeigu mes jų nesilaikome, todėl mes atvažiavome su geromis naujienos į Ruklą“, – teigė jis.

Pirmadienį prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas gynybos klausimais Jonas Vytautas Žukas po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio teigė, kad norint pasiekti 2 proc. nuo BVP gynybai Vyriausybei šiemet reikės pasiskolinti 30 mln. eurų.

„VGT pasiūlė, kad 2019 m. turi būti užtikrinti 2 proc. BVP gynybai. Tam pasinaudoti Biudžeto įstatyme numatyta galimybe papildomus 2019 m. asignavimus gynybai pasiskolinti”, – teigė patarėjas.

„Apie 30 mln. eurų reikia papildomai pasiskolinti, kad įvykdytume tą mūsų pažadą tiek NATO, tiek kitiems savo sąjungininkams (...) Kad pakliūtume į 2 proc. klubą iki Londono summito“, – teigė J. V. Žukas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)