Šalies vadovas tikina paviešinęs visas reikiamas turto deklaracijas. Todėl, G. Nausėdos supratimu, konservatoriaus iniciatyva yra reakcija į jo patarėjo Frederiko Jansono prašymą VTEK ištirti į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsivėlusius ministrus.

„Tiesą sakant, nelabai žinau, dėl ko jie ten kreipėsi ir ką jie ten tikisi rasti. Mano deklaracijos yra pateiktos jau daugybę metų. Jeigu jose būtų kažkas netvarkoje, turbūt ir Valstybinė mokesčių inspekcija būtų atkreipusi dėmesį“, – trečiadienį Seime susirinkusiems žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Manau, čia tiesiog norėta mane pripliusuoti prie kompanijos, kad būtų drąsiau“, – pajuokavo šalies vadovas.

ELTA primena, kad antradienį Seimo konservatorių frakcijos narys M. Maldeikis kreipėsi į VTEK, prašydamas įvertinti, ar šalies vadovas G. Nausėda, prezidento rinkimų kampanijos metu nepateikęs šeimos turto deklaracijų, nepažeidė viešojo intereso ir politikams keliamų etikos standartų.

Pasak Seimo nario, 2018 m. šalies vadovas pasinaudojo teisine spraga ir nepateikė savo šeimos turto deklaracijos, todėl klausimai, kokiomis lėšomis politikas padengė savo kampanijos išlaidas ir ar grąžino visas skolas, lieka neatsakyti.

Tuo metu Daukanto aikštės lyderio patarėjas F. Jansonas išsiuntė raštą VTEK, prašydamas ištirti, ar į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsipainioję finansų ministrė Gintarė Skaistė ir kultūros ministras Simonas Kairys nepiktnaudžiavo tarybos nario išmokomis, dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje.

Tuo metu vertindamas savo patarėjo F. Jansono kreipimąsi, G. Nausėda nurodė, kad Prezidentūra nori gauti etinį ir teisinį situacijos vertinimą. Pasak jo, tai nėra žingsnis, nukreiptas į konkrečius žmones – t. y., ministrus Gintarę Skaistę ir Simoną Kairį.

„Mes kreipėmės į VTEK, kad būtų ir tam tikras teisinis, etinis šio dalyko vertinimas, visiškai neturėdami kažko prieš tuos konkrečius žmones, bet tiesiog žvelgdami į ateitį, kad būtų nustatyti aiškūs standartai ir jie būtų vienodi. Jeigu dėl vienokių ar kitokių priežasčių to nepavyks padaryti, atsiranda kažkokių kliūčių, žiūrėsime, ką reikia padaryti kito“, – sakė G. Nausėda.

„Bet šiandieną mes turime suprasti, kad istorija nesibaigė ir šiuo požiūriu istorija bus linkusi kartotis, jeigu mes jos neišmoksime“, – pridūrė jis.

Jis pakartojo, kad ministrų reakcijos į kilusį ažiotažą buvo labai skirtingos.

„Aš manau, kad pirmuoju klausimu mes turime labai aiškiai suvokti, kad šiandieną moralinius vertinimus pasidarome kiekvienas iš mūsų. Ir tie moraliniai vertinamai yra labai subjektyvūs. Vienas žmogus pasmerkė įsipainiojusius į šią istoriją ministrus labiau, kitas mažiau. Patys ministrai, kaip jūs matote, skirtingai save vertina ir skirtingus žingsnius daro“, – žurnalistams sakė G. Nausėda.