„Kuomet vaiko teisės yra ginamos traumuojant vaiką galbūt ne mėnesiams, ne metams, o dešimtmečiams, tai nebėra vaiko teisių gynimas. Kitą kartą reikėtų sąžiningai pasakyti sau: ar mes tikrai padarėme viską, kad procedūra būtų įgyvendinta visiems priimtinu būdu, net tada, kai tai pasiekti yra nepaprastai sunku“, – ketvirtadienį žurnalistams komentavo G. Nausėda.

„Eina kalba apie krištolą, eina kalba apie žmogaus gyvenimą ir mes negalime elgtis kaip dramblys krištolo parduotuvėje“, – pridūrė jis.

Šalies vadovas tikino, kad jo kritika buvo skirta visai sistemai, o Prezidentūra pasisakanti už teismo sprendimų vykdymą ir vaiko teisių gynimą.

„Šiandien kritika naudinga yra visiems. Ir man kritika yra naudinga. Nereikia jos priimti kaip suvokimo, kad kritikuojama yra pati sistema“, – teigė prezidentas.

ELTA primena, kad pastaruoju metu viešojoje erdvėje paplitus vaizdo įrašui, kuriame matomas jėga iš mamos paimamas vaikas, Seime ketvirtadienį inicijuota diskusija dėl susiklosčiusios situacijos. Pasisakyti pakviestos Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė ir Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė I. Skuodienė.

Socialiniuose tinkluose paplitusiame vaizdo įraše matoma, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos paima vaiką. Vaikas, plėšiamas iš mamos glėbio, verkė ir rėkė „ne“, „mamyte“, „gelbėkit“, „paleiskit“. Darbuotojai vaiką ramino, teigdami, kad „tavo mamytė niekur nedingo“. Mama prašė pareigūnų ir vaiko teisių apsaugos darbuotojų neimti jos vaiko.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė E. Žiobienė dėl atvejo pradėjo tyrimą.

Tuo metu Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė I. Skuodienė teigė, jog vaizdo įraše užfiksuotas momentas yra tik dalis institucijų darbo su šeima proceso. Vėliau portalui lrt.lt tarnybos vadovė akcentavo, kad nuo 2018-ųjų tarnybos iš viso gavo 46 pranešimus apie galimus šio vaiko teisių pažeidimus. I. Skuodienė taip pat nurodė, jog mama su vaiku slapstėsi ir nevykdė teismo sprendimo.

Nepaisant institucijų vadovų paaiškinimų, situacija susilaukė įvairių politikų reakcijų. Bene pirmasis tarnybų darbą viešai sukritikavo prezidentas Gitanas Nausėda, pabrėždamas, kad tarnybos savo veiksmais neturėtų vaikui kelti traumuojančios patirties.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)