„Šiandien žmonės neskaičiuoja nei darbo valandų, nei energijos, nei laiko, atiduoda save tam, kad valstybės nacionaliniai interesai būtų apginti“, – apie pareigūnus po susitikimo kalbėjo prezidentas.

G. Nausėdos teigimu, migrantams yra paaiškinamos jų teisės.

„Taip, mes norime, kad valstybės sienos būtų saugomos, kad mūsų reikalavimų būtų laikomasi. Tą mes sakome tiek nedraugiškiems režimams, kurie yra už sienos, tiek nelegaliems migrantams, kurie atsidūrė ir tapo savotiškais instrumentais kitų žmonių, nelegalių verslininkų rankose ir yra pasidarę savotišku taikiniu“, – sakė prezidentas.

„Mes norime rūpintis šių žmonių teisėmis, bet mes norime, kad jie tai darytų civilizuotai, pateikdami prašymus arba Lietuvos ambasadoje Minske arba kituose sienos perėjimo punktuose“, – tęsė šalies vadovas.

Jis pasiuntė žinutę priešiškiems režimams.

„Jei kažkokie režimai galvoja, kad demokratijos yra silpnos, kad negeba priimti operatyvių sprendimų, siūlau jiems galvoti iš naujo. Demokratijos gali apsiginti, gali priimti sprendimus ir tai demonstruoja. Ir demokratijos pranašesnės tuo, kad yra vieningos“, – tvirtino G. Nausėda.

Migracijos krizė, pasak jo, nėra dar įveikta.

„Ne, taip negalime sakyti. Matome tam tikrus teigiamus poslinkius, kuriais galime pasidžiaugti. Pastangos paveikti Irako valdžią davė tam tikrų vaisių ir ypatingai čia pažymėčiau ES, kaip vieningo regiono pastangas“, – pabrėžė prezidentas.

Vis dėlto G. Nausėda pažymėjo, kad bandymų kurstyti neteisėtos migracijos krizę dar bus.

„Neabejoju, kad bus pastangų toliau komplikuoti padėtį, toliau pagaliuku maišyti tą košę, kuri pradėta maišyti prieš keletą mėnesių, bet tam mes duosime atkirtį ir režimas turi tai suprasti“, – teigė šalies vadovas.

Jis akcentavo, kad dviejų metų laikotarpis fizinio barjero statyboms pasienyje su Baltarusija yra per ilgas.

„Rytoj bus visas reikalingas teisinis aiškumas, kokios institucijos bus įgaliotos vykdyti to generalinio rangovo darbus. Mes tikrai galėsime pasitelkti verslo organizacijas, piliečius, kitas institucijas tam, kad ta siena būtų statoma kaip galima greičiau, bet supraskime, kad turime sutvarkyti ir tiekimo klausimus, kadangi sienos negali pastatyti plikomis iš oro“, – sakė G. Nausėda.

Nausėda: daug kas čia permąstys savo veiksmus

Paklaustas, ar yra tikras žmogaus teisių užtikrinimu pasienyje, prezidentas teigė jaučiantis nuoširdžią empatiją.

„Labai gaila, kad jie tapo aukomis tam tikrų nedorų verslininkų, kurie sugalvojo užsidirbti didelius pinigus iš nelegalios migracijos ir dėl tos priežasties yra priversti kentėti bei realybė akivaizdžiai neatitinka jų lūkesčių.

Manau, kad daug kas čia permąstys savo veiksmus pastaruoju metu: tiek valstybės, tiek verslo institucijos, tiek patys žmonės supras, kad jie atsidūrė, deja, ne nuo mūsų priklausančių priežasčių diktatoriaus rankose kaip savotiški žaisliukai, gyvasis taranas. Labai gaila, kad taip atsitiko, bet šiandien mes turime spręsti problemas, kurios Lietuvai iškilo ir mes tai darome“, – pridūrė G. Nausėda.

Logistikos ir tiekimo klausimai šiuo metu, pasak prezidento, „yra pakankamai sėkmingai sprendžiami“.

„Todėl manyčiau, kad dviejų metų terminas yra akivaizdžiai per ilgas. Mes turime sieną pastatyti anksčiau, negailėti tam išteklių, šiandien tai yra ne kainos klausimas, ne ribotų išteklių klausimas. Šiandien tai valstybės prioritetas, numeris vienas. Tam mes turime šį prioritetą įgyvendinti ne per du metus, o gerokai sparčiau“, – teigė G. Nausėda.

Per praėjusią parą, nuo sekmadienio vidurnakčio iki pirmadienio, Lietuvos pasieniečiai į Baltarusiją grąžino 150 asmenų, bandžiusių pereiti valstybės sieną neleistinose vietose. Į Lietuvą trečią parą iš eilės neįleistas nė vienas neteisėtas migrantas, skelbia VSAT.

Grąžintų migrantų grupių dydis – nuo kelių iki keliasdešimties asmenų.

VSAT patruliai panaudojo ir turimus garso pranešimus, įvairiomis kalbomis įspėjančius potencialius sienos pažeidėjus, jog į Lietuvą neleistinose vietose atvykti yra draudžiama.

Kai kuriuose ruožuose, daugiausiai pietrytiniame Lietuvos ir Baltarusijos sienos pakraštyje, vizualiai fiksuotas epizodinis Baltarusijos pasieniečių pajėgų pagausėjimas.

VSAT pasienio teritorijų žvalgybai ir prevencijos tikslais į orą pakėlė sraigtasparnį.

Jokių incidentų neužfiksuota.

Pasienyje toliau budi sustiprintos Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir jai talkinančių žinybų pajėgos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)