„Tai – kaip Europos Jungtinės Tautos. Manau, kad kartais Jungtinėse Tautose yra sunku rasti vieną vardiklį. Čia, susirinkus 44-ioms šalims, mes tikriausiai rasime bendrą poziciją, išsikelsime bendrus tikslus ir remsime Ukrainą“, – atvykęs į Prahą žurnalistams sakė šalies vadovas.
G. Nausėda pabrėžė, kad forumo dėmesio centre išlieka paramos Ukrainai klausimai.

„Parama Ukrainai – tai aukščiausias prioritetas. Šiame kovos lauke rizika kyla ir Europos lemčiai. Kuo daugiau valstybių tai supras, tuo geresnių rezultatų pasieksime ir greičiau sustabdysime Rusijos agresiją Ukrainoje“, – teigė jis.

EPB dalyvauja ne tik 27-ių Europos Sąjungos (ES) šalių vadovai, Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen, Europos Vadovų Tarybos (EVT) lyderis Charles’is Michelis, bet ir eilė kitų žemyno valstybių – Jungtinė Karalystė, Ukraina, Moldova, Islandija ir pan.

Sakartvelo žurnalistams paklausus prezidento, kokią žinią EPB siunčia į ES kandidatuojančioms šalims, G. Nausėda patikino, kad ES žada pradėti derybas dėl Bendrijos plėtros kaip įmanoma greičiau.

„Nesupraskite Europos politinės bendrijos kaip Europos plėtros programos pakaitalo. Tai visiškai kitoks kanalas, svarbus jūsų šalims. Ir jau dabar turime teigiamų žinių iš Europos Vadovų Tarybos. Dabar viskas jūsų rankose – atlikti namų darbus. Mes esame nusiteikę pradėti derybas kaip įmanoma greičiau, jeigu valstybės atitiks Europos Komisijos rekomendacijas“, – žurnalistams iš Sakartvelo nurodė prezidentas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį ir penktadienį G. Nausėda vieši Čekijos sostinėje Prahoje, kur dalyvauja neformalioje EVT. Pirmąją vizito dieną vyksiančiame EPB susitikime ES lyderiai kartu su kitų 17 Europos šalių vadovais aptars Rusijos karą Ukrainoje, paramą Ukrainai ir sankcijas Rusijai, taip pat – energetinės nepriklausomybės ir saugumo klausimus.

Penktadienio neformaliajame EVT susitikime didžiausias dėmesys bus skirtas ES apsirūpinimo energijos šaltiniais, kritinės infrastruktūros apsaugos ir ekonomikos klausimams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją