„Tarptautinė bendruomenė turėtų daryti didesnį spaudimą Rusijai, kad ji sustabdytų savo išpuolius prieš Ukrainos civilius ir civilinę infrastruktūrą. (...) Šis karas turi būti sustabdytas nedelsiant, visiškai ir besąlygiškai išvedant kariuomenę ir karinę techniką iš Ukrainos. Turiu omenyje visą teritoriją – pagal 1991 m. pripažintas sienas ir teritorinius vandenis“, – trečiadienį Niujorke vykstančioje JT Generalinėje asamblėjoje kalbėjo G. Nausėda.

„Nusistovėjusios tarptautinės normos ir visa atviros ir bendradarbiaujančios pasaulio tvarkos vizija šiuo metu yra Rusijos imperialistinių ambicijų įkaitai. Tarptautinė bendruomenė nebegali leisti Rusijai manipuliuoti ir piktnaudžiauti pasaulinėmis taisyklėmis“, – kalbėjo prezidentas.

Pasak G. Nausėdos, tik atkūrus Ukrainos teritorinį vientisumą gali prasidėti tikros diskusijos dėl teisingos ir ilgalaikės taikos pagal JT Chartijos principus. Kol tai bus įgyvendinta, pažymėjo prezidentas, Lietuva kviečia šalis teikti įvairialypę pagalbą Ukrainai.

„Baisi humanitarinė padėtis Ukrainoje, susidariusi dėl kolonijinio karo, pabrėžia nuolatinės pagalbos poreikį. Tarptautinis bendradarbiavimas yra gyvybiškai svarbus sprendžiant drastišką Rusijos invazijos šalyje poveikį“, – kalbėjo G. Nausėda.

G. Nausėda: reikalingas tarptautinis tribunolas

G. Nausėda atkreipė dėmesį, kad, siekiant tvarios taikos, būtina užtikrinti asmenų, atsakingų už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui Ukrainoje, atskaitomybę.

„Lietuva palaiko Tarptautinio baudžiamojo teismo išduotus Rusijos prezidento ir ombudsmenės arešto orderius“, – kalbėjo prezidentas.
Jis taip pat pabrėžė, kad vis dar trūksta tribunolo, skirto patraukti baudžiamojon atsakomybėn už Rusijos politinės ir karinės vadovybių vykdomą agresiją ir nusikaltimus.

„Lietuva ragina įkurti tokį tarptautinį tribunolą, paremtą JT Generalinės Asamblėjos rezoliucija. Be jo tik labiau kenkiama visos pasaulinės teisingumo sistemos patikimumui“, – sakė G. Nausėda.

ELTA primena, kad G. Nausėda rugsėjo 18–20 dienomis Niujorke dalyvauja Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 78-ojoje sesijoje. Rugsėjo 20 d. prezidentas į pasaulio šalių lyderius kreipiasi jau penktą kartą.
Lietuvos vadovas taip pat dalyvauja politiniame lyderių forume dėl JT tvaraus vystymosi tikslų, kur kalbės diskusijoje apie mokslo, technologijų ir inovacijų svarbą siekiant tvaraus proveržio.

Vizito Niujorke metu prezidentas G. Nausėda dalyvaus JAV ir Baltijos šalių ekonominio bendradarbiavimo forume, susitiks su grupe potencialių JAV investuotojų į Lietuvos ekonomiką, YIVO Žydų mokslinių tyrimų institute atidengs Antano Ulpio atminimo lentelę. Taip pat šalies vadovas JAV prezidento Joe Bideno kvietimu dalyvaus kasmetiniame priėmime valstybių vadovams.

Lietuvos vadovas taip pat vyks į Los Andželą, kur susitiks su vietos lietuvių bendruomene ir atidarys JAV ir Lietuvos verslo forumą, orientuotą į verslo bendradarbiavimą informacinių technologijų, gynybos srities industrijų, nulinės taršos pramonės ir tvaraus maisto industrijų srityse.

Kartu su prezidentu 78-osios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos renginiuose Niujorke dalyvaus ir prezidento sutuoktinė Diana Nausėdienė.

Pirmoji ponia lankysis JT GA renginyje „Kova už ateitį: Ukrainos vaikai kare“, kurį organizuoja Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska, ir renginyje aplinkosaugos tema, kurio organizatorė – Turkijos pirmoji ponia Emine Erdogan.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)