„Ji gali būti Rusijos ir Ukrainos karo taikos derybų moderatore, tačiau su viena sąlyga – kol kas nematėme ir negirdėjome jokio karo pasmerkimo. Kinija nepasmerkė Rusijos vykdomo karo. Labai svarbu suprasti, ar Kinija yra Rusijos pusėje, ar yra už tarptautinėmis taisyklėmis pagrįstą tvarką. Tol, kol Kinija dvejoja užimti labai aiškią poziciją, labai sudėtinga tikėti, kad Pekinas gali būti patikimu konflikto moderatoriumi“, – sakė šalies prezidentas.

„Girdime gandus apie Kinijos pagalbą Rusijai apeiti Europos Sąjungos ir panašią poziciją užimančių valstybių sankcijas. Tai nėra geras ženklas, nesukuriantis tvirto pagrindo pasitikėti Kinija“, – pažymėjo jis.

Pekinas išreiškė norą tarpininkauti taikos derybose dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Tačiau ši Kinijos iniciatyva buvo sukritikuota.

Kinija siekia vaizduoti save kaip neutralią Ukrainos konflikto šalį, nepaisant tvirtų ryšių su Rusija, ir nepasmerkė Maskvos invazijos.

ELTA primena, kad trečiadienį Kinijos prezidentas Xi Jinpingas telefonu kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Tai buvo pirmasis abiejų lyderių pokalbis nuo Rusijos invazijos pradžios.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją