„Saugumo situacija Baltijos jūros, Tolimosios šiaurės ir Šiaurės Atlanto regione išlieka įtempta, o Rusijos karinė grėsmė, nepaisant jos didžiulių nuostolių Ukrainoje, negali būti nuvertinta“, – pabrėžė Prezidentas.

„Svarstymai, kad mūsų regionas tapo saugesnis, nes Rusija visus karinius resursus skiria karui prieš Ukrainą, neatitinka tiesos ir yra klaidinantis. Rusijos grėsmė išlieka, o vertindami saugumo situaciją nuolat privalome atsižvelgti ir į tolesnę Rusijos ir Baltarusijos karinę integraciją – tai itin svarbus mūsų saugumą lemiantis veiksnys“, – sakė Lietuvos valstybės vadovas.

Kaip praneša prezidentūra, prezidentas pabrėžė, kad Švedijos ir Suomijos visateisė narystė NATO, kurios tikimasi jau 2023 m. liepą Vilniuje įvyksiančio Aljanso viršūnių susitikimo metu, neabejotinai sustiprins saugumo situaciją Baltijos jūros regione, tačiau savaime neišspręs visų Baltijos regiono saugumo klausimų. Todėl Madrido viršūnių susitikimo sprendimų įgyvendinimas, NATO priešakinės gynybos stiprinimas Baltijos regione ir oro gynybos pajėgumų didinimas yra efektyviausias Rusijos atgrasymo būdas.

Pasak Lietuvos vadovo, JEF, kurios veikia glaudžiai koordinuojantis ir papildant NATO pastangas, yra svarbus saugumo ir stabilumo šiaurės Europoje ir Baltijos regione veiksnys. Prezidentas pabrėžė, kad šiandien reikalingas dar aktyvesnis JEF karinis bendradarbiavimas, pirmiausia bendros JEF narių pratybos Baltijos jūros ir Tolimosios šiaurės regionuose.

Prezidentas pakvietė JEF valstybes toliau teikti visą reikalingą praktinę pagalbą Ukrainai – ir karinę, ir humanitarinę, ir konsoliduojant pastangas politinei Ukrainos paramai, jai siekiant euroatlantinės integracijos tikslų.

JEF valstybių narių vadovų susitikime didelis dėmesys buvo skirtas hibridinių grėsmių bei kritinės infrastruktūros apsaugos klausimams.

„Sprogimai „Nord Stream“ dujotiekyje parodė, kad ir giliausias jūros dugnas šiandien nebėra saugi vieta, todėl privalome stiprinti bendradarbiavimą saugant povandeninius duomenų kabelius ir kitą kritinę strateginės svarbos infrastruktūrą“, – sakė Prezidentas.

2012 m. Jungtinės Karalystės iniciatyva pradėtas kurti JEF šiuo metu sudaro dešimt Šiaurės Europos regiono šalių. Aljanso pajėgos skirtos veikti jūroje, ore ir sausumoje, praneša prezidentūra.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją