„Kuomet prezidentas yra nepriklausomas arba nepartinis, jo santykiai su partijomis nebūtinai privalo būti idealūs. Bet šiuo konkrečiu atveju, turbūt suvaidino tam tikrą vaidmenį ir tai, kad ką tik išrinkti Lietuvos žmonių į Lietuvos Respublikos Seimą konservatoriai nusprendė, kad dabar geriausia politika yra kvestionuoti prezidento teises. Juk nuo to viskas prasidėjo“, – portalui TV3 duotame interviu teigė G. Nausėda.

Jis akcentavo jautęs pareigą ginti Konstitucijoje apibrėžtas prezidento teises.

„Natūralu, kad prezidentas turi ginti savo Konstitucijoje suteiktas teises ir pareigas – ir tai aš dariau. Štai kodėl tie santykiai iš karto tapo tokie ginčų arba tam tikros politinės konkurencijos objektu“, – pridūrė jis.

Visgi G. Nausėda akcentuoja, kad šiuo metu jo santykiai su konservatoriais yra pasikeitę.

„Bet, manau, kad šiandien mes jau išgyvename visiškai kitą santykių stadiją. Ir, manau, kad vis dėlto sugebėsime dirbti iki kadencijos pabaigos. Ir taip dirbti, kad mūsų šitas santykių aiškinimasis netaptų mūsų visos Lietuvos problema“, – sakė šalies vadovas.

„Mes sprendimus priimame ir tie santykiai visada buvo dalykiški. Juk niekas negali pasakyti, kad sprendimai nebuvo priimami. Ir ypatingai Valstybės gynimo taryboje sprendimai yra priimami konsensuso pagrindu ir tai yra nepaprastai svarbūs mūsų saugumui klausimai“, – pabrėžė G. Nausėda.

Prezidento nesutarimai su konservatoriais labiausiai išryškėjo diskutuojant dėl atstovavimo Europos Vadų Taryboje (EVT) klausimo bei ieškant sutarimo dėl ambasadorių skyrimo.

Diskusijos dėl atstovavimo EVT tęsiasi jau nuo kadencijos pradžios. Dabartine tvarka nepatenkinti konservatoriai ragino sudaryti galimybę Lietuvą šiame europiniame formate atstovauti ir Vyriausybės vadovui, priklausomai nuo ES viršūnių aptarinėjamų temų. Tačiau prezidentas šias iniciatyvas pavadino netoleruotinomis ir nepriimtinomis.

Konservatoriai vis dar neatmeta galimybės, kad šios kadencijos metu sugrįžti prie atstovavimo EVT klausimo.

Pasisakė apie santykius su socialdemokratais: nieko vieni kitiems nepažadėjome

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) paramos artėjančiuose prezidento rinkimuose sulaukęs šalies vadovas Gitanas Nausėda tikina nieko už tai mainais socialdemokratams nepažadėjęs. Nepaisant to, prezidentas pažymi, kad jo vertybės ir tikslai artimi socialdemokratiniu požiūriui.

„Mes nieko vieni kitiems nepažadėjome. Bet aš, manau, kad socialdemokratų partija yra ne tik tai turinti pakankamai didelį žmonių pasitikėjimą partija, tačiau, be abejo, ir partija, kuri turi pakankamai aiškią rinkiminę programą. Ir ne paslaptis, kad mano gerovės valstybės vizija arba siekis iš dalies arba, gal net sakyčiau didžiąja dalimi, sutampa su socialdemokratiniu požiūriu“, – klausiamas, ar nepažadėjo paramos Seimo rinkimuose, pirmadienį portalui tv3.lt atsakė valstybės vadovas.

Anot jo, nors per kadenciją nuveikta nemažai, bet galima padaryti kur kas daugiau, kad atotrūkis tarp šalies gyventojų ir regionų būtų žymiai mažesnis, negu yra dabar. O tai, G. Nausėdos teigimu, įmanoma tik bendradarbiaujant su Vyriausybe.

„Taip, pavyko šį bei tą nuveikti pensijų didinimo srityje, žmonių su negalia interesų srityje. Pavyko ir regioninėje politikoje priimti sprendimus, kurie visoms savivaldybėms yra svarbūs. (...) Padarėme, bet galime padaryti daugiau. Ir aš esu įsitikinęs, kad galima padaryti daugiau ne kaišiojant kojas vieni kitiems, bet padedant vieni kitiems“, – pažymėjo prezidentas.

„Šiuo atveju aš manau, kad jeigu naujoji koalicija tikrai siektų didesnio socialinio jautrumo, tai man tikrai būtų lengviau įgyvendinti ir tuos tikslus, kuriuos aš keliu asmeniškai sau“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad šių metų vasario pradžioje socialdemokratai pranešė, kad šių metų gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose nedalyvaus, ir išreiškė paramą dabartinio šalies vadovo Gitano Nausėdos kandidatūrai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)