„Matau labai prieštaringus vertinimus. Atvirai pasakius, nelabai suprantu kai kurių, ypatingai Vakarų valstybių, atstovų euforijos arba idealizuoto Tarybų Sąjungos M. Gorbačiovo vertinimo“, – trečiadienį „Delfi interviu“ sakė šalies vadovas.

Jis M. Gorbačiovą įvertino paprastai.

„Mano nuomone, tai buvo kalėjimo prižiūrėtojas, kuris nusprendė, kad reikėtų atlikti tam tikras dalines reformas kalėjime: perdažyti fasadą, suteikti kaliniams galimybę skaityti laikraščius, ilgiau laikyti įjungtą elektros lemputę, bet tai buvo tik tokio pobūdžio reforma.

Tuo tarpu kaliniai norėjo išsiveržti į laisvę. Jie tai padarė, bet padarė prieš M. Gorbačiovo valią“, – konstatavo G. Nausėda.

M. Gorbačiovas, pasak jo, pradėjo reformas, kurių vėliau negalėjo suvaldyti.

„Mano nuomone, tas pasakymas, kad ir jo požiūriu, didžiausia klaida ir bėda buvo tai, kad Sovietų Sąjunga iširo, pastato jį šalia Vladimiro Putino. Šiuo požiūriu aš negalėčiau jo vertinti kaip reformatoriaus, kuriam mes turėtume atiduoti didžiausią pagarbą“, – sakė prezidentas.

Be to, kaip atkreipė dėmesį G. Nausėda, M. Gorbačiovas susikūrė reformatoriaus įvaizdį, dėl kurio Vakaruose buvo „tam tikrų iliuzijų dėl galimai kitokio Sovietų Sąjungos veido“.

„Tai lėmė, kad Vakarai ilgą laiką tęsė tą bendradarbiavimo ir partnerystės politiką su Rusija, kuri išsiliejo vėliau į „Nord Stream 1“, „Nord Stream 2“ ir dabar mes matome, kad tenka labai brangiai mokėti už tas iliuzijas, kurias Vakarai puoselėjo 20-30, gal net daugiau metų“, – sakė šalies vadovas.

Tad, kaip apibendrino G. Nausėda, kai tam tikros valstybės matė tik fasadą, šalys, buvusios jo įvardijamame kalėjime, matė realybę viduje.


„Delfi interviu“ su prezidentu G. Nausėda žiūrėkite šiandien 18 val. portale arba Delfi TV.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)