„Kyla abejonių pirmiausiai dėl paties proceso skaidrumo. Suprantu, kad likus nedaug mėnesių iki šios Vyriausybės kadencijos pabaigos galbūt padidėja noras pasirūpinti savo ateitimi ir atsiranda žmonių eilė, kurie išsirikiuoja prie ambasadų, ypatingai didesnių valstybių ambasadų. Man svarbiausia, kad tai būtų organizuota konkursiniu pagrindu“, – laidai „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ sakė G. Nausėda.

Nors, pasak šalies vadovo, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis patikino, kad kandidatų atranka organizuojama būtent taip, visgi, anot jo, situacija yra priešinga.

„Tačiau po tų konkursų išaiškėja, kad visi tie kandidatai, kurie ten dalyvavo kažkur pasimetė pakeliui ir vėl siūlomos tos pačios kandidatūros, kurios a priori buvo netinkamos, kurios, pavyzdžiui, neturi lenkų kalbos įgūdžių ir t.t.“, – atkreipė dėmesį G. Nausėda.

Todėl prezidentas pripažįsta, kad jam kyla klausimas, ar šis procesas nėra tik konkurso imitacija.

„Tai tada man kyla klausimų, ar čia nuoširdus procesas atrankos ambasadoriaus, ar tai yra viso labo tik proceso imitacija. Jeigu yra imitacija ir jeigu norima pasirūpinti parašiutais, tai mes čia parašiutų nesiuvame Prezidentūroje. Yra galbūt karinėse bazėse užsilikę dar kur nors“, – sakė G. Nausėda.

„Mes parašiutų nesiuvame ir norime, kad šitas procesas būtų skaidrus“, – pridūrė šalies vadovas.

G. Nausėda taip pat neigia užsienio reikalų ministro G. Landsbergio pasakymus, esą naujo Lenkijos ambasadoriaus kandidatūra su Prezidentūra buvo pradėta derinti jau prieš pusantrų metų.

„Apie kokius pusantrų metų mes kalbame, jeigu ponas Borisovas, jeigu aš gerai prisimenu, pabaigė savo vaisingą veiklą ambasadoriaus pozicijoje prieš keletą mėnesių“, – atkreipė dėmesį prezidentas.
„Tai apie kokius pusantrų metų mes čia kalbame? Kalba apie tai, kad taip, keletą mėnesių mes nerandame sprendimo, bet man ir visai užsienio politikai Lenkija yra pernelyg svarbus partneris, kad vadovautis tokiais konjunktūriniais principais“, – pabrėžė jis.

Užsienio reikalų ministras G. Landsbergis praėjusią savaitę teigė kol kas neturįs atsakymo, kodėl Lietuvos ambasada Lenkijoje jau ketvirtas mėnuo neturi vadovo. Šalies diplomatijos vadovas prezidentui sako pateikęs bent dvi ambasadorių kandidatūras. Visgi, kodėl kandidatai šalies vadovui netiko, ministras komentuoti nenorėjo.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė akcentavo, kad būtent iš Daukanto aikštės rūmų atsakymų dėl kandidatų tinkamumo reikia laukti neįprastai ilgai.

Tuo metu Prezidentūra aiškino, kad URM pasiūlytas kandidatas nemokėjo lenkų kalbos. Netrukus po to URM pranešė, kad tokia informacija nėra teisinga.

„Tarp pateiktų siūlytų profesionalų ambasadorių yra lenkų kalbą mokančių“, – Eltai teigė G. Landsbergio atstovė spaudai P. Levickytė.
Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas buvo atšauktas rugsėjo 7 d., pasibaigus jo kadencijai.