Kalbėdamas apie saugumo padėtį Artimuosiuose Rytuose G. Nausėda teigė, kad Lietuva gerbia Izraelio teisę ginti savo valstybę ir piliečius nuo teroristinės grupuotės „Hamas“, tačiau tai turi būti daroma nepažeidžiant humanitarinės teisės ir nesukeliant civilių aukų. Šalies vadovas taip pat akcentavo, kad būtina išvengti humanitarinės katastrofos Gazos ruože.

„Saugumo situacija pasaulyje išlieka įtempta. Tarptautinės bendruomenės užduotis yra siekti ilgalaikės taikos tiek Artimuosiuose Rytuose, tiek Europoje. Svarbu dirbti išvien neužmirštant pamatinių žmogiškumo principų. Lietuva pasisako už tvarų Palestinos – Izraelio konflikto sprendimą, paremtą dviejų valstybių principu. Mūsų dėmesys taip pat neturi nukrypti nuo Rusijos agresijos prieš Ukrainą“, – kalbėjo G. Nausėda.

Pasak prezidento, tarptautinės bendruomenės užduotis yra neleisti Rusijos režimo imperialistinėms ir kolonijinėms ambicijoms plėstis, o sustabdyti jas.

Lietuvos vadovas taip pat padėkojo Egipto vadovui už paramą Ukrainos taikos formulei ir ragino remti Ukrainą ir toliau.

Prezidentas taip pat akcentavo būtinybę didinti visuomenių atsparumą Rusijos skleidžiamai dezinformacijai ir propagandai, kuri yra ypatingai aktyviai naudojama Globalių Pietų šalyse skleisti melą maisto saugumo tema. G. Nausėda pabrėžė, kad būtina daryti spaudimą Rusijai neblokuoti Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, nes tai kelia tiesioginę globalios maisto krizės grėsmę. Taip pat pažymėjo, jog Lietuva yra pasirengusi per Klaipėdą išgabenti Ukrainos grūdus ir taip prisidėti prie maisto saugumo klausimo sprendimo globaliu mastu.

Šalių vadovų susitikime taip pat aptarti dvišalio bendradarbiavimo klausimai. G. Nausėda teigė, kad Lietuvos ir Egipto santykiuose pastaraisiais metais įžvelgiama pozityvi dinamika ir yra potencialo plėsti bendradarbiavimą, ypatingai informacinių technologijų ir energetikos srityse.

Lietuvos ir Egipto vadovai aptarė ir migracijos klausimus. Prezidentas akcentavo, kad Lietuva vertina konstruktyvų bendradarbiavimą su Egiptu suvaldant nelegalią migracija ir migrantų readmisijos klausimu.

Prezidentas G. Nausėda penktadienį ir šeštadienį dalyvauja Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijos (COP28) pasaulio vadovų susitikime Dubajuje. Šių metų klimato kaitos konferencijos prioritetai yra energetikos pertvarkos spartinimas, kovos su klimato kaita finansavimo nustatymas, klimato srities veiksmų nukreipimui į gamtą, žmones, gyvenimą ir pragyvenimo šaltinius.

COP28 oficialiai yra didžiausias JT aukščiausiojo lygio susitikimas klimato kaitos klausimais, jame šiemet užsiregistravo 80 tūkst. dalyvių. Šių metų klimato kaitos konferencijos prioritetai yra energetikos pertvarkos spartinimas, kovos su klimato kaita finansavimo nustatymas, klimato srities veiksmų nukreipimui į gamtą, žmones, gyvenimą ir pragyvenimo šaltinius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją