Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Mišelis (Šarlis Mišelis) išvakarėse pranešė, kad sankcijų klausimas bus įtrauktas į EVT darbotvarkę po to, kai sekmadienį priverstinai Minske buvo nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis „Ryanair“ lėktuvas.

„ES lyderiai šį beprecedentį incidentą rytoj aptars per Europos [Vadovų] Tarybą. Šis incidentas neliks be pasekmių“, – sekmadienį sakė jis.

Apie „labai rimtas sankcijas“ Aliaksandro Lukašenkos režimui sekmadienį kalbėjo ir Lietuvos bei kitų ES šalių vadovai.

Minėtu „Ryanair“ lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas.

Lietuvos duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, devyni prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių. Praleidę Minsko oro uoste maždaug septynias valandas, jie, išskyrus R. Pratasevičių, jo draugę ir dar keturis asmenis, parskrido į Vilnių.

Civiliniam orlaiviui nutupdyti Baltarusija pasitelkė naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.

Lietuvos vadovas ir užsienio reikalų ministras tai pavadino valstybinio terorizmo aktu, Lietuvos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl orlaivio užgrobimo.

G. Nausėda sekmadienį sakė kelsiąs klausimą, kad Baltarusijos oro erdvė būtų pripažinta nesaugia civilinei aviacijai erdve, o Baltarusijos aviakompanijos „Belavia“ lėktuvai netektų teisės leistis ES ir NATO valstybių oro uostuose.

Pirmadienį neeilinis EVT sušauktas aptarti kovą su klimato kaita ir bendrijos santykiams su Rusija.

Praėjusią savaitę per parengiamąjį susitikimą Lietuvos vadovas teigė, kad Lietuva pritaria ES siekiui iki 2030 metų sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį mažiausiai 55 proc., o iki 2050 metų pereiti prie klimatui neutralios ekonomikos.

Anot G. Nausėdos, siekiant šių ambicingų tikslų, būtinas sąžiningas pastangų ES viduje pasiskirstymas ir tinkamo finansavimo užtikrinimas.

Dėl ES santykių su Rusija Lietuva siekia naujų sektorinių ir individualių sankcijų įvedimo. Tačiau planuota išsami diskusija apie santykius su Rusija vėl gali būti atidėta kitam ES vadovų susitikimui.

Lyderiai taip pat planuoja aptarti pandemijos valdymą, poziciją dėl Izraelio ir Palestinos konflikto, santykius su Jungtine Karalyste.

EVT vyks pirmadienį ir antradienį Briuselyje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)