„Šiandien galiu įteikti padėkos raštą, tikiuosi, kad kitais metais galėsiu įteikti ir atminimo medalį.(...) Kuo toliau, tuo labiau pamatome tai, koks nuostabus jausmas yra ne tik motinystė, bet ir tėvystė. Tėvystė veža. Manau, kad tą tradiciją, kad mes džiaugiamės motinystės džiaugsmais, pergyvename dėl motinystės rūpesčių, reikėtų šiek tiek išplėsti“, – žurnalistams penktadienį sakė G. Nausėda.

„Kad tie tėvai, kurie tikrai šiandien prisiima labai didelę dalį atsakomybės už šeimos gerovę, kad jie jaustųsi ne esą kartu, kažkur šalia, bet kad jie jaustųsi tikrai integruoti į šeimą, kad jie galėtų prisiimti visus rūpesčius ir džiaugsmus ir mes galėtumėme pagerbti tuos, kurie tikrai nusipelnė“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį G. Nausėda pranešė parengęs Valstybės apdovanojimų įstatymo pataisas, kad ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu būtų galima apdovanoti ne tik penkis ir daugiau vaikų užauginusias motinas, bet ir tėvus, globėjus.

Penktadienį Prezidentūroje padėkos raštais apdovanoti negalią turintys arba vaikus su negalia auginantys, daugiavaikiai, aktyviai į šeimų ugdymo, stiprinimo ir palaikymo veiklas įsitraukę tėvai bei globėjai. Taip pat tie tėvai, kurie aktyviai veikia globos ir įvaikinimo srityje.

Anot G. Nausėdos, šių tėvų veiklą galima vadinti „kasdieniniu didvyriškumu“.

Padėkos raštais apdovanotų tėvų kandidatūras Prezidentūrai teikė Lietuvos šeimos centras, Lietuvos negalios organizacijų forumas, Gausių šeimų asociacija, Lietuvos globėjų ir įvaikintojų asociacija, asociacija „Savarankiškas gyvenimas“.

Tėvo diena Lietuvoje švenčiama pirmąjį birželio sekmadienį.