Kaip ir reikėjo tikėtis, merė problemų nemato ir mūru stoja už laikinąją Meno mokyklos vadovę Daivą Vinciūnienę, kuri – merės bendražygio dukra.

„Mums kelia susirūpinimą psichosocialinis klimatas mokykloje: mokytojai nuolat gąsdinami, jog bus atleisti iš darbo vien todėl, kad bando turėti savo nuomonę vienu ar kitu klausimu. Blogas psichologinis klimatas mokykloje neigiamai atsiliepia darbo kokybei, mokymo procesams, mokytojų sveikatai. Yra ir daugiau problemų, kurios susiję su darbo santykiais, darbuotojų socialinėmis garantijomis, kaip, antai, nėra apmokama arba kompensuojama už darbą savaitgaliais“, – sakoma kreipimesi į A. Pitrėnienę.

Kaip rašoma rašte, susirūpinimą kelia ugdymo programų organizavimo procesai: skundžiamasi, kad nė vienas mokinys šįmet nebuvo priimtas į fortepijono klasę, nors tokių pareiškimų buvo 10-12. Esą dalis stojančiųjų buvo tiesiog perviliojami į kitas specialybes.

Po pokalbio su direktore – į ligoninę?

Raštą ministrei rengusi Lietuvos meno mokyklų profsąjungos „Solidarumas“ pirmininkė, Meno mokyklos fortepijono mokytoja Elžbieta Lazauskytė DELFI sakė, kad mokykloje nebegalima turėti nuomonės ir kelti problemų.

„Laikinoji direktorė D. Vinciūnienė – merės statytas žmogus, jos tėvas Alfonsas Romas Maršalka – tarybos narys, dešinioji merės ranka“, – aiškina E. Lazauskytė.

Ji stebisi, kad gavusi skundą, ministerija jį tarsi karštą bulvę numetė svarstyti pačiai savivaldybei. „Merė susikvietė savo komandą ir padarė linčo teismą – esą tik keli mokytojai kelia bangas. Tačiau ne keli mokytojai, o apie 40 proc. kolektyvo, dar viena dalis drausmingai tyli, dar kita – labai lojalūs, rėkiantys ant mūsų, sutinkantys su viskuo. Visi resursai, mokyklos lėšos skiriami lojalių mokytojų poreikiams ir materialiniams ištekliams“, – kalbėjo E. Lazauskytė.

Daiva Vinciūnienė, nuotr. menomokykla.lt
Jos tvirtinimu, mokykloje netolygiai skirstomi krūviai – yra išrinktoji mokytoja bei mokykloje įdarbinta jos dukra. „Tuo metu mes, turintys savo nuomonę, esame nuolat tikrinami – atsidaro durys, vidury pamokos ateina direktorė, o tada vyksta nemalonūs pokalbiai“, – sakė pašnekovė. Esą net instrumentus siūloma derinti iš savų pinigų.

Pasak E. Lazauskytės, šie metai pirmieji, kada į fortepijono klasę priimtas tik vienas mokinys, ir tas ne Širvintose, o Bartkuškio filiale. Pašnekovė įtaria, kad plečiant mokyklos filialus pritrūkę pinigų ir dabar bandoma sutaupyti – pianistus išlaikyti brangu dėl individualių pamokų, poreikio derinti instrumentus.

Be to, sakė E. Lazauskytė, mokytojų posėdyje svarstyti kitų metų ugdymo plano fragmentai. Pabaigoje skubotai už jį balsuota. „Tie, kurie susilaikė, buvo kviečiami, jiems darytas spaudimas, kodėl jie nepalaikė ir balsavo prieš. Patarta per vasarą rimtai pagalvoti“, – tvirtino pašnekovė. Jos aiškinimu, po susirinkimo balsavusius prieš aplankė direktorė D. Vinciūnienė.

„Įtampa didelė. Viena po balsavimo kamantinėjama mokytoja, turinti sveikatos problemų, patyrė šoką, ji dabar gydosi Vasaros gatvėje ir nežino, kaip reikės grįžti. Incidentas paaštrino jos jautrią nervų sistemą, ji kol kas negali atsigauti“, – apie tai, kad vienai mokytojų paūmėjo nervų liga, kalbėjo E. Lazauskytė. Jos tvirtinimu, visi klausimai baigiami teiginiu „Ar jūs norite čia dirbti“ bei „Tai yra normalu“.

Ankstesnis vadovas pasitraukė „apsidrausdamas“

D. Vinciūnienė laikina Meno mokyklos vadove tapo po to, kai iš pareigų pasitraukė direktorius Gintaras Pauliukonis. Tuo metu svarstyta sujungti Švietimo centrą su Meno mokykla. Mokytojai prieš tai sukilo ir sumanymą pavyko pristabdyti.

Buvęs mokyklos direktorius G. Pauliukonis jau metus dirba paprastu mokytoju. Jis sako pats parašęs prašymą palikti mokytojo ir koncertmeisterio pareigose, kad „apsidraustų“.

„Nujausdamas, kad galiu ateityje nebedirbti, išsaugodamas darbo vietą parašiau prašymą, kad mokslo metų viduryje neturėčiau problemų su darbu. Užbėgau įvykiams už akių“, – sakė G. Pauliukonis. Buvęs direktorius sakę prieš tokį žingsnį savo adresu savivaldybėje sulaukęs anoniminių kolegų skundų.

„Kai kurie mokytojai patiria įtampą“, – situaciją mokykloje apibūdino buvęs vadovas. Jis nenorėjo leistis į platesnius komentarus, tačiau pastebėjo, kad šių metų absolventus išleidę fortepijono mokytojai rudenį nebeturės naujų mokinių.

Iš susirinkimo išprašė nelojalius

Praėjusią savaitę merės Ž. Pinskuvienės iniciatyva Meno mokykloje vyko susirinkimas. Jame dalyvavo ne tik merė, bet ir administracijos direktorė, laikinoji mokyklos vadovė, tėvai, pedagogai. Tačiau iš susirinkimo išprašyti ne tik žiniasklaidos atstovai.

Buvęs Širvintų rajono meras, dabartinis tarybos narys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai priklausantis Vytas Šimonėlis merės irgi buvo išprašytas iš susirinkimo.

„Man nesuprantama, kas čia vyksta, manau, vyksta tas pats, kas vyko savivaldybėje, Pirminės sveikatos priežiūros centre, ligoninėje, Socialinės paramos centre. Tai yra savivalės elementai. Merui niekas nesuteikė tokių įgaliojimų, tai nėra privati įstaiga. Negražu, taip reikalai nesprendžiami“, – minėdamas ankstesnius skandalus, sakė V. Šimonėlis.

Jo nuomone, įtakos situacijai Meno mokykloje turi giminystės ryšiai: D. Vinciūnienė yra darbiečio tarybos nario A. R. Maršalkos dukra. A. R. Maršalka – tarybos narys, Ž. Pinskuvienės bendražygis.

Klausimą, kodėl Meno mokykla jau metus neturi nuolatinio vadovo, pašnekovas adresuoja Valstybės tarnybos departamentui. Esą tokia pati situacija Kultūros bei Socialinės paramos centruose. Opozicijos lyderis skundėsi, kad taryba yra bejėgė prieš diktatoriškus merės valdymo būdus.

Merė: skundai nepagrįsti

Laikinoji Meno mokyklos vadovė D. Vinciūnienė šiuo metu atostogauja ir nei į telefono skambučius, nei į elektroninį laišką neatsakė.

Pati Ž. Pinskuvienė DELFI sakė skundą laikanti nepagrįstu. Jos teigimu, mokykla dirba gerai, ji vadovės darbu patenkinta ir jokių skundų iš tėvelių nėra gavusi. Ž. Pinskuvienės aiškinimu, mokykla steigia filialus rajone, kad kuo daugiau vaikų iš kaimiškų vietovių, kurių tėvai negali atvežti į Širvintas, galėtų mokytis meno.

Živilė Pinskuvienė (d.)
Merė atkreipė dėmesį, kad laikinoji vadovė D. Vinciūnienė yra socialdemokratė ir nepriklauso Darbo partijai. Tačiau Ž. Pinskuvienė kol kas nežada skelbti konkurso į Meno mokyklos vadovo pareigas. „Dar tikrai nesu pasiruošus ir apie tai nemąsčiau. Ateis laikas ir bus konkursas, dabar dar nematau poreikio, laikina direktorė labai puikiai tvarkosi. Ir pinigėlių pataupome – direktorė puikiai susitvarko už 130 eurų dirbdama – tiek laikina vadovė gauna iš meno mokyklos. Už tuos pinigus mes galime suteikti daug daugiau paslaugų vaikams, valandų mokytojams“, – kalbėjo Ž. Pinskuvienė.

Kilusią situaciją Ž. Pinskuvienė vadino kelių nepatenkintų pedagogų, kurie siekia asmeninės naudos, problema. Merė tvirtino, kad viena besiskundžiančių mokytojų vaikus renkasi pagal tėvus, o tokių dalykų būti negali. „Kol aš vadovausiu rajonui, tikrai mokytojas vaikų pagal tėvų piniginę nesirinks“, – tvirtino merė.

Problemų neaptiko

Švietimo ir mokslo ministerija informavo gavusi kreipimąsi dėl meno mokyklos. Pagal funkcijas jis buvo perduotas nagrinėti ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamentui.

„Kadangi kreipimesi kalbama apie Širvintų meno mokyklos vadovo veiksmus, o šios švietimo įstaigos vadovo darbdavys yra Širvintų rajono savivaldybė, profesinės sąjungos kreipimasis buvo persiųstas savivaldybei, prašant išnagrinėti situaciją šioje meno mokykloje ir pateikti informaciją apie tyrimo išvadas ir priimtus sprendimus. Išnagrinėjus savivaldybės atsakymą, jis bus pristatytas švietimo ir mokslo ministrei A. Pitrėnienei ir tuomet prireikus ministrė priims sprendimą“, – DELFI sakė A. Pitrėnienės patarėja Daiva Šalc.

Panašu, kad A. Pitrėnienei ilgai sukti galvos neteks, nes Ž. Pinskuvienė jau parengė atsakymą. Jame pateiktose tyrimo išvadose problemų nenustatyta.

Išvadose rašoma, kad priimant mokinius, visi tėvų pageidavimai vykdomi, pamokų skaičius nemažėja, visos naujovės aptariamos posėdžių metu. „Mokykloje dėl psichologinio klimato problemų nėra. Yra keli mokytojai, kurie nesutinka su Mokyklos tarybos ir Mokytojų tarybos sprendimais, nuolat kelia nepagrįstas pretenzijas“, – rašoma atsakyme Švietimo ir mokslo ministerijai.

Rašte taip pat daug gerų žodžių skiriama laikinai vadovei D. Vinciūnienei – nurodoma, kad ši telkia bendruomenę, jos dėka suaktyvėjo mokyklos veikla, ji turinti 21 metų pedagoginio darbo stažą.