Anot V. Putino, į bet kokį taikinį žemėje galinti nuskrieti raketa, priešus privers „pagalvoti dukart“.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu Rusijos vadovui ketvirtadienį pranešė apie rusų okupantų, neva, jau išvaduotą Mariupolį. Ir V. Putinas staiga nurodė atšaukti Mariupolio gynėjų bastiono gamyklos „Azovstal“ puolimą. Bet liepė apsupti teritoriją taip, kad iš ten niekas neprasprūstų.

„Tos pramonės zonos šturmą laikau netikslingu, įsakau atšaukti. Tai atvejis, kai turime rūpintis šiuo atveju ypač savo karių ir pareigūnų gyvybe, sveikata“, – kalbėjo V. Putinas.

Iš salvinių ugnies sistemų „Grad“ rusai talžo viską, kas yra ant Ukrainos žemės, o patys aiškina, kad sunaikino karinius objektus. Žudo ir aviacijos antskrydžiais.

Antro pagal dydį Ukrainos miesto Charkivo gyventojai su siaubu stebi degančius butus.

O agresorius V. Putinas toliau svaidosi grasinimais – parodė, kaip jo šalis išbando tarpžemyninę balistinę raketą „Sarmat“. Paleista iš šalies šiaurės vakarų, esą nuskriejo į taikinius Tolimuosiuose Rytuose – Kamčiatką.

Anot V. Putino, kuris per nuotolį stebėjo paleidimą, šis branduolinius užtaisus galintis nešti ginklas, priešus privers pagalvoti dukart.

„Šiam ginklui pasaulyje lygių dar nėra ir ilgai nebus. Tai tikrai unikalus ginklas ir jis padidins mūsų karinį potencialą, užtikrins Rusijos saugumą nuo išorinių grėsmių. Ir privers susimąstyti tuos, kurie nežabotos agresyvios retorikos įkarštyje bando grasinti mūsų šaliai“, – kalbėjo Rusijos diktatorius.

Bet JAV taip lengvai neįbauginsi.

„Mūsų gynybos departamentas jau pareiškė, kad nemanome, jog badymas kelia grėsmę JAV ar sąjungininkams. Rusijos raketos bandymo laikas ar apimtis neturi įtakos mūsų požiūriui atremti Rusijos tolesnę invaziją į Ukrainą“, – kalbėjo Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki.

V. Putino išgalvota denacifikacija žudo net nacių puolimą pergyvenusius senolius. Aušvico memorialas praneša, kad 91 metų Vanda Obiedkova mirė Mariupolio uostamiesčio rūsyje, kur slėpėsi nuo rusų apsiausties. Kai jai tebuvo 10, ji taip pat rūsyje ištvėrė vokiečių okupaciją, bet neišgyveno rusiškosios.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad bet kada buvo ir yra pasirengęs kalbėtis su V. Putinu akis į akį, siekti paliaubų, kad nežūtų žmonės, bet Kremlius – išsisukinėja.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sako, kad Maskva, neva jau pati pateikia savuosius paliaubų reikalavimus, dėl kurių derėjosi delegacijos Turkijoje. O dabar kamuolys, esą, yra Kyjivo pusėje.

„Dar kartą pabrėžiu – jie nėra pasiruošę taikos susitarimui. Negirdėjau apie jokį dokumentą su Rusijos reikalavimais. Esu tikras, kad mums jo ir nedavė. D. Peskovas sakė, kad kamuolys yra mūsų pusėje, aš taikos metu futbolą žaidžiau gana neblogai, žinau, kokios yra taisyklės.

Turi būti dvi komandos ir kamuolys. O atrodo, kad D. Peskovas žaidžia su savimi. Mes mušime kamuolį į vartus, kai tik mums tą kamuolį duos“, – į D. Peskovo žodžius atkirto Ukrainos lyderis V. Zelenskis.

V. Zelenskio patarėjas Mykhailo Podolyak'as tviteryje rašė, jog be jokių sąlygų Ukraina yra pasiruošusi rengti specialų derybų raundą pačiame Mariupolyje.

Rusų pajėgos, esą, kontroliuoja 80 procentų Luhansko srities, kartu su piečiau esančia Donecko sritimi sudarančios Donbaso regioną. Bet karo analitikai sako, kad rusų puolimas – be didesnių laimėjimų.

„Rusams būtų labai sunku pasiekti ir išlaikyti 120 mylių ruožą, net ir su 25 bataliono taktinėmis grupėmis. Vidurinis variantas – atrėžti Donbaso dalį. Manyčiau, kad jie bandys izoliuoti atskirus dalinius. Jie nerengia visko apimančio manevro, nes ukrainiečiai parodė, kad jie gali ardyti tiekimo grandines ir imtis prieš juos partizaninio karo“, – sakė britų žvalgybos analitikas Justin Crump.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: