Rusijos pajėgos Ukrainoje surengė dar vieną barbarišką antskrydį Donecko srityje. Ten didelės sprogstamosios galios rusų raketa pataikė į daugiabutį Kramatorsko mieste. Šis miestas – maždaug už 20 kilometrų nuo fronto linijos, dalijančios Donecko sritį maždaug per pusę. Mažesnę dalį kontroliuoja ukrainiečiai, didesnioji – vis dar okupuota Rusijos pajėgų.

„Pradėjo dundėti, šaudyti ir panašiai, maždaug 10 valandą kaip trenkė... Mes su kate Sonia televizorių žiūrėjome, po sprogimo garso iš karto nubėgau į miegamąjį, o ten lango nebėra, nieko nebėra, viską išmušė“, – kalbėjo šio namo gyventojas Leonid.

Gelbėtojai iš po griuvėsių ištraukė apie dešimt žmonių. Deja, du iš jų jau buvo nebegyvi. Sugriuvo dvi laiptinės, pastatas liko be stogo ir langų, todėl čia gyvenusius žmones teks perkelti kitur.

Dieną rusai dar kartą apšaudė Kramatorską iš didelio nuotolio salvinių raketų sistemų, nukentėjo dar penki žmonės.

Už 34 kilometrų į pietryčius nuo Kramatorsko yra Bachmutas, kur ir toliau verda turbūt patys kruviniausi mūšiai Ukrainos kare. Nes Vladimirui Putinui trūks plyš reikia parodyti, kad per metus vykstantį karą pavyko įvykdyti jo įsakymą – užgrobti Donecko ir Luhansko sritis.

Karas Ukrainoje

Todėl Donecke, V. Putino generolai, nesiskaitydami su nuostoliais, meta ir meta į priekines linijas šturmo būrius, kurių tikslas yra išaiškinti ukrainiečių pozicijas, kad jas galėtų atakuoti rusų artilerija.

Tokiame mobiliame kare labai svarbūs tankai, todėl ukrainiečiai daug tikisi iš vakarų šalių pažadų duoti jiems modernių, NATO standartus atitinkančių tankų. Nes dabar jie priversti kariauti sovietiniais, neretai – 40 metų senumo.

„Mūsų tankai yra senukai. Atrodo lyg būtų efektyvūs, bet jie visą laiką genda, juos reikia nuolat taisyti“, – pasakojo tanko vadas Ihor.

Ukrainiečiai tikisi, kad modernūs tankai leis jiems atsiverti rusų ginkluotės pranašumą, turint omenyje, kad rusai taip pat naudoja daug senos technikos.

„Šiuo metu sovietų tankai kovoja su sovietų tankais. Tačiau dabar šiame kare bus atverstas naujas skyrius“, – aiškino tankų būrio baras Serhij.

Lenkai pirmieji pažadėjo ukrainiečiams vokiškų „Leopard“ ir jau pasirengę mokyti Ukrainos tankistus, bet tai vis tiek truks ne mažiau kaip 3 mėnesius.

„Galime vienu metu priimti visą kuopą – 14 vairuotojų. Jie gali mokytis treniruokliuose, kuriuose tobulina įgūdžius vairuoti tankus esant skirtingam matomumui ir skirtingoms žemės dangoms“, – apie mokymus sakė majoras Maciej Banaszynski.

Karas Ukrainoje

Po mokymų kompiuterizuotose treniruokliuose ukrainiečiams teks persėsti į tikrus tankus. Bet ir ten jų veiksmus stebės instruktoriai.

„Vėliau mokome važiuoti bekele, šaudyti, taktinių užduočių. Po 10 savaičių įgula bus gerai paruošta ir galėsime ją perduoti pagrindiniam daliniui“, – sakė majoras.

Kremliaus režimas taip pat skuba paruošti savo karius, kol žiema nesibaigė ir tankams yra lengviau judėti per užšalusius laukus.

Pagal Ukrainos gynybos ministro interviu prancūzų žiniasklaidai, V. Putinas gali būti sukaupęs apie pusę milijono karių. Todėl praėjus metams nuo karo pradžios naujas rusų puolimas – neišvengiamas.

Į Kyjivą ketvirtadienį atvyko Europos komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen su didele aukščiausio lygio pareigūnų delegacija. Kyjive bus kalbama ne tik apie Ukrainos stojimą į Europos sąjungą, bet ir sąjungos pagalbą Ukrainai kovoje su okupantais.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: