„Buvo sutarimas, kad Ministrui Pirmininkui suteikiama teisė rinktis ministrus atsižvelgiant į jų kompetenciją. Ir jeigu ministras Pirmininkas pasako, kad to žmogaus kompetencija jo netenkina, jis turi pilną teisę jo į kabineto sudėtį neįtraukti“, – ketvirtadienį interviu „Žinių radijui“ sakė A. Butkevičius.

Socialdemokratų lyderis tikina, kad šiame derybų etape dėl ministrų kandidatūrų nesiderama ir nesileidžia į kalbas apie tai, kiek ir kokių ministerijų tikėtųsi jo partija.

„Tik tada, kai bus pasirašyta koalicijos sutartis, aš manau, žinosime ir apie ministerijas, kurioms vienos ar kitos partijos norėtų vadovauti. Aiškiai tik buvo pabrėžta, kad pirmiausia bus vertinama galimų kandidatų į ministrus kompetencija“, – sakė A. Butkevičius.

Galimo kandidato į Premjerus Sauliaus Skvernelio kandidatūrą jis įvertino teigiamai ir jo pagrindiniu privalumu įvardijo ryžtingumą.

„Kai kurie žmonės atsiskleidžia tada, kai jie užima atsakingas pareigas. Kai buvo vidaus reikalų ministras, jis buvo gana ryžtingas siekiant įgyvendinti policijos sistemoje struktūrinę reformą. Kitas dalykas, jo valdymo laikotarpiu buvo priimtas sprendimas statutiniams darbuotojams kelti atlyginimą“, – sakė A. Butkevičius, teigiąs šiuo metu negalįs įvardyti jo trūkumų.

Kalbėdamas apie socialdemokratų galimybes susitarti su „valstiečiais-žaliaisiais“ jis buvo optimistiškas.

„Didesnė tikimybė, kad sutarsime“, – sakė A. Butkevičius.

Pasak jo, šiuo metu aiškinamasi dėl skirtumų programinėse nuostatose bei dėl klausimų, kuriais partijos nesutaria, bet balsuojant Seime galėtų laikytis nuosaikios pozicijos ir vieni kitų nekritikuoti.

Tarp socialdemokratams svarbiausių klausimų A. Butkevičius įvardijo biudžeto projektą, kad nebūtų priimta deficitą keliančių pasiūlymų.

„Jeigu mes įvertintume vakarykščius komiteto posėdžius Seime, tai pastebėjau, kad kai kurie Seimo nariai pateikė pasiūlymus, kurie papildomai kainuoja apie 200 mln. eurų. Savaime suprantama, kad tiems pasiūlymams negalėtume pritarti, socialdemokratų pozicija yra išlaikyti griežtą finansinę drausmę ir toliau mažinti fiskalinį deficitą“, – sakė A. Butkevičius.

Socialdemokratų lyderis taip pat skeptiškai pasisako dėl siūlymų reformuoti antrą pensijų kaupimo pakopą.

„Manau, kad šitas kelias, kuris yra pasirinktas, jis yra teisingas ir nereikėtų griauti, nes jeigu būtų antroji pakopa naikinama, manau, kad žmonės, kurie dalyvauja kaupiamuosiuose fonduose, kreiptųsi į Konstitucinį teismą. (...) Tada, manau, reikėtų vėl grįžti prie to paties varianto. Ir gautųsi, kaip konservatoriai pasielgė su pensijų ir atlyginimų mažinimu, reikėtų vėl kompensuoti ir atstatyti tas lėšas“, – sakė A. Butkevičius.

Taip pat, Premjero nuomone, nebūtų teisingas kelias apmokestinti dividendus 29 proc. tarifu, kadangi, jo vertinimu, tai neigiamai atsilieptų investicijų pritraukimui.

„Kada didinamas tarifas mokesčių dividendams, tada reikia, kad ir investicijos būtų neapmokestinamos. Tik tada gali būti apmokestinami didesniu tarifu, kai pelnas yra išimamas, paprastai sakant“, – sakė A. Butkevičius.