Paskutinį kartą globos nuostatai buvo tvirtinti 2002 m. Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas teigė, kad juos buvo privalu keisti vien dėl įstojimo į Europos Sąjungą (ES). „Naujai patvirtintuose nuostatuose aiškiau reglamentuota galimybė priimti globai vaikus artimiems ar tolimesniems giminaičiams, gyvenantiems ne tik Lietuvoje, bet ir kitoje ES valstybėje“, - naujoves aiškino ministras.

Taip pat supaprastinti reikalavimai dėl globos: pirmiausia bus ieškoma galimybės vaikui gyventi šeimoje, o vaikų globos namai bus traktuojami kaip paskutinė priemonė.

Donatas Jankauskas
Naujai patvirtintuose nuostatuose aiškiau apibrėžiama ir globos priežiūra. „Vaikų teisių apsaugos darbuotojai aiškiau žinos, kada, kaip ir kokiomis priemonėmis jie turi prižiūrėti globą“, - kalbėjo D. Jankauskas. Pasak jo, tai leis išvengti atvejų, kai vaikai globoti priimami dėl pasipelnymo.

Paklaustas, ar nauji nuostatai neprivers vaikų globos namų užsidaryti, ministras atsakė: „Kaip minėjau, mūsų tikslas – kad kuo daugiau vaikų augtų šeimose ir šeimynose ir jų skaičius vaikų namuose nuolat mažėtų“.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius komentavo, kad atnaujinti nuostatai vaikų globos suteikimą pavers lengvesnį. Pavyzdžiui, potencialiems globėjams nebus užkirstas kelias priimti vaiką vien dėl to, kad šie turi per mažai gyvenamojo ploto.

Remigijus Šimašius
„Kai kuriose savivaldybėse vyksta priešingi dalykai (red. vietoj globos patenkama į vaikų globos namus). Net kai vaikas gali augti šeimoje, jis kažkodėl vis dar atsiduria valdiškoje įstaigoje, kur sąlygos yra nepalankios vaiko raidai, kad ir kaip materialiai viskas gerai būtų sustyguota“, - kalbėjo Teisingumo ministras.

Tačiau R. Šimašius pripažino, kad globos nuostatus reikia ir toliau tobulinti: „Ateičiai reikėtų labiau suderinti įvaikinimo ir globos santykius. Šiandien, jei šeima nori ir yra pasiruošusi priimti beglobį vaiką, vienas langelis yra globa, o kitas yra įvaikinimas ir susisiekimo tarp šitų indų nėra. Kol kas yra biurokratinių problemų, kad būtų galima iš pradžių paimti vaiką globoti, o paskui juos įvaikinti“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje galimybės gyventi su biologine šeima neturi daugiau nei 10 tūkst. vaikų: daugiau nei 5 tūkst. vaikų yra globojami šeimose, daugiau kaip 300 – šeimynose, daugiau nei 4 tūkst. - vaikų globos namuose.