Dar praėjusią savaitę sostinės meras Juozas Imbrasas tikino tarybos posėdį šauksiąs šį trečiadienį, tačiau pirmadienį ryte tarybos nariai buvo informuoti, kad posėdis nukeliamas kitai savaitei.

J. Imbrasas teisinosi, kad neva šiam trečiadieniui keletas komitetų nespėjo parengti klausimų, tačiau nei klausimų, nei juos rengiančių komitetų meras įvardinti nenorėjo.

Savivaldybės Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnui Arūnui Štarui mero pasiteisinimai atrodo juokingi. A. Štaras patvirtino, kad jo vadovaujamas Ekonomikos komitetas nespėjo parengti kelių klausimų tarybai, tačiau juos apsvarstyti buvo galima ir antradienį.

Opozicija įsitikinusi, kad tarybos posėdis atidėtas dėl Lukiškių tardymo izoliatoriuje kalinčių dviejų koalicijos narių: Gintaro Kazako ir formaliai vis dar Vilniaus vicemeru esančio Evaldo Lementausko. Abiejų politikų suėmimo laikas baigiasi penktadienį.

Praėjusį penktadienį teismas nusprendė G. Kazako suėmimo nepratęsti. Jei prokurorai šio sprendimo neapskųs, politikas galės dalyvauti artimiausiame tarybos posėdyje. Dėl E. Lementausko suėmimo termino teismas sprendžia antradienį.

Nors savivaldybėje valdančios daugumo nėra, opozicinės frakcijos neskuba pasinaudoti bevaldyste. Užuot formavusios naują daugumą sostinės konservatorių ir socialdemokratų frakcijos vaidijasi dėl mero posto.

Konservatoriai tikisi iškelti Raimundą Alekną, o socialdemokratai – Romą Adomavičių. Liberalcentristai ir liberalai laukia, kuo šis ginčas baigsis, ir baiminasi, ar neteks naujos valdžios laukti iki kitų savivaldos rinkimų.

„Be socdemų ir konservatorių nieko padaryti neįmanoma, balsų nepakanka. Gaila, kad jiems svarbiausia yra ne programinės nuostatos, o mero postas. Jei abi frakcijos liks principingos, naujos valdžios Vilniuje gali ir nebūti“, – sakė liberalcentristų frakcijos seniūnas Algimantas Vakarinas.

Antradienį konservatoriai visas opozicines frakcijas šaukia į neoficialų pokalbį, per kurį dar kartą bandys įkalbėti socialdemokratus atsisakyti ambicijų dėl Vilniaus mero posto ir šlietis prie dešiniųjų kuriamos naujos koalicijos.