A. Kubiliaus vadovaujama vyriausybė – pirmoji nepriklausomos Lietuvos istorijoje, kuri išbuvo visus ketverius metus nepakeista. Neabejojama, kad gerokai populiaresnė A. Butkevičiaus vyriausybė bus antroji, kuri išdirbs visą kadenciją. Politologai tokią tendenciją aiškina politiniu stabilumu.

„A. Kubiliaus valdymo laikotarpiu buvo krizė, kilo protestų, tačiau jie nesibaigė valdžios pasikeitimu. Daugelis žmonių suprato, kad per krizę kai kurių veiksmų imtis būtina, nesvarbu, kad jie nepopuliarūs. Tuomet opozicija taip pat nelabai norėjo imtis atsakomybės. Dabartinė opozicija gal ir norėtų patekti į valdžią, tačiau valdančioji koalicija turi pasitikėjimą. Juolab kad liko tik metai iki naujų Seimo rinkimų“, – portalui LRT.lt komentuoja bendrovės „Baltijos tyrimai“ generalinė direktorė Rasa Ališauskienė.

Kaip teigia Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas politologas Vytautas Dumbliauskas, politinėje sistemoje susidėliojo dvi stovyklos – socialdemokratų ir konservatorių.

„Socialdemokratai turi „draugę iš išskaičiavimo“ – Darbo partiją, o Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai turėjo Liberalų partiją. Visos šios partijos yra suinteresuotos stabilumu. Padirbėti porą metų ir išeiti į opoziciją neapsimoka – partijos išsidalija postus, todėl turi maksimalų interesą likti valdžioje“, – sako V. Dumbliauskas.

Anot politologo, dabartinė opozicija net neeikvoja energijos kritikuoti valdančiuosius, kurių esą negali įveikti ir suskaldyti koalicijos. „Kiek aktyvesnis Eligijus Masiulis, bet opozicijos veiksmai apskaičiuoti. A. Butkevičius ir socialdemokratai turi fantastiškus reitingus. A. Kubilius tikrai neatims iš jų rinkėjų, nebent iš liberalų. Elektoratas yra aiškiai pasidalijęs“, – tęsia MRU docentas.

Politologas Kęstutis Girnius sutinka, kad kiekvienai partijai svarbu išlikti valdančioje koalicijoje: „Kodėl koalicijos iš dalies yra pastovios? Nes jos trapios, sudarytos iš 3–4 partijų, kurių kiekvienai svarbu išlikti. Jei jos pasitrauktų iš koalicijos, atsirastų naujų rinkimų galimybė, o to jie [partijų nariai] labai nenorėtų. Be to, pasitraukę iš koalicijos, jie negautų reklamos, žiniasklaidos dėmesio. Kiekvienai koalicijos partnerei yra naudingiau likti koalicijoje, net jei ji nebūtinai veiksminga.“

Be to, kaip teigia K. Girnius, kai kurios dabartinės koalicijos partijos turi pagrindo nuogąstauti, kad per naujus rinkimus joms pasiseks prasčiau nei praėjusiuose Seimo rinkimuose.