Ji bus naudojama Gaižiūnų poligone vyksiančiose didžiausiose nuo Lietuvos narystės NATO pradžios tarptautinėse pratybose „Kardo kirtis 2014“ (angl. Saber Strike 2014).

Į pratybas Lietuvoje net dviem jūriniais keltais Danijos kariai atgabeno sunkiuosius tankus „Leopard 2A5“, šarvuotas pėstininkų kovos mašinas CV 9035, naujos modifikacijos vikšrinius šarvuočius M113, ratines pėstininkų kovos mašinas „Piranha“, šarvuotus medicinos sunkvežimius „Duro“ ir kt. techniką. 

Visos vikšrinę techniką gabenančios ar ratuotos karinės technikos kolonos bus lydimos Lietuvos kariuomenės Karo policijos automobilių. Danų karinės technikos kolonos į pratybas judės birželio 4–8 dienomis iš Klaipėdos į Ruklą, Gaižiūnų poligoną.

Karinė transporto technika bus gabenama bendro naudojimo keliais, atsižvelgiant į kelių būklę ir leidžiamą maksimalią apkrovą.

Pasak Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų vado Almanto Leikos, pratybos prasidės birželio 9 dieną: „Jos truks iki birželio 20 dienos. Šių pratybų tikslas – treniruotis su sąjungininkais ir vykdyti tarptautines operacijas. Šios pratybos išsiskiria savo mastu. Pirmą kartą, Lietuvai tapus NATO nare, turime tokio dydžio sąjungininkų pajėgas. Pratybose dalyvaus 2500 karių, taip pat įspūdingas skaičius technikos vienetų – apie 800. Šių pratybų išskirtinumas tas, kad turime bataliono dydžio kovinę grupę iš Danijos. Vien šios šalies karių atvyksta 1100, o transporto ir karinės technikos priemonių – apie 500. Pirmą kartą mokysimės veikti kartu su tankais, kurie yra danų bataliono sudėtyje“.

Generolo A. Leikos teigimu, dalis technikos į pratybų vietą Rukloje Gaižiūnų poligone važiuos savo eiga, dalis bus vežama tralais.

Šiųmetinėse pratybose „Kardo kirtis“ visose trijose Baltijos valstybėse dalyvaus rekordinis karių skaičius – daugiau nei 4,7 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių – Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniruosis Estijoje, apie 2 tūkst. – Latvijoje, apie 2,5 tūkst. – Lietuvoje.

Lauko taktikos pratybose, kurios Lietuvoje rengiamos Gaižiūnų poligone, kartu treniruosis apie 1100 karių iš Danijos kariuomenės aukštos parengties bataliono kovinė grupės, apie 900 karių iš Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų, apie 190 karių iš Lietuvoje dislokuotos JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-osios oro desanto brigados kuopos ir iš JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos, taip pat apie 50 Lenkijos Sausumos pajėgų karių.

Birželio 7 d. į Lietuvą atvyksta ir pratybose dalyvausiantys Jungtinių Amerikos Valstijų kariai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2092)