„2024 metais Aljansas vykdys didžiausias kolektyvines pratybas „Steadfast Defender“ nuo Šaltojo karo laikų. Daugiau nei 40 tūkst. karių iš viso Aljanso pratybas atliks Vokietijoje, Lenkijoje ir Baltijos šalyse“, – šeštadienį Osle, po NATO karinio komiteto konferencijos, žurnalistams teigė admirolas R. Baueris.

Jis pažymėjo, kad tai – nauja kolektyvinės gynybos era.

„NATO vadovybė tam ruošėsi metų metus. Niekada nebuvome stipresni ir labiau pasiruošę. Ir vis vien, dar daug ką reikia nuveikti, kad apsigintume ne tik nuo dabartinių, bet ir atsinaujinusių ir potencialių ateities grėsmių“, – pažymėjo Aljanso karinio komiteto pirmininkas.

R. Baueris: šalių ekonomikos nėra pasiruošusios gynybą paversti prioritetu

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad nors Vilniaus NATO viršūnių susitikime buvo pritarta atnaujinti gynybos įrangos gamybos veiksmų planą, jo įgyvendinimui šalių ekonomikos nėra tinkamai pasiruošusios.

„Vilniaus NATO viršūnių susitikime šalys partnerės patvirtino atnaujintą gynybos įrangos gamybos veiksmų planą, siekiant paspartinti jungtinį pasirengimą, didinti gamybos apimtis ir sąjungininkų operatyvumą. Tačiau mūsų liberalios ekonomikos nėra prisitaikiusios kuriant prioritetus – daryti tai, ko šiuo metu labiausiai reikia“, – pažymėjo admirolas R. Baueris.

Todėl, atkreipė dėmesį NATO karinio komiteto pirmininkas, labai svarbu, kad pirmiausia būtų palaikomas saugumo pamatas, ant kurio ir stovi šalių ekonomikos.

„Ilgalaikis stabilumas turi būti svarbiau nei trumpalaikis pelnas. Kaip matome Ukrainoje, karas paliečia visas visuomenės dalis. Todėl karo prevencija, per atsparumą ir atgrasymą, turi būti visos visuomenės interesas“, – kalbėjo NATO karinio komiteto pirmininkas.

Kaip anksčiau pranešė Lietuvos kariuomenė, rugsėjo 15–17 d. Osle vyksta Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos (NATO) karinio komiteto konferencija. Jos metu numatyta svarstyti aktualiausias NATO šalių problemas ir jų sprendimo būdus Aljanso atsakomybės ribose.

Pranešama, kad konferencijoje didelis dėmesys skiriamas strateginių NATO planų adaptacijai, įgyvendinamumo vertinimui, pajėgų skyrimui, aprūpinimo sistemai, atgrasymui ir gynybai bei taikos meto užduotims. Taip pat bus kalbama apie paramą Ukrainai ir suderinamumą su šalių gynybos planavimo procesais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją