Jeigu teismas ieškinį patenkins, priteistą kompensaciją išmokės KAM, tačiau vėliau pagal pasirašytą susitarimą Lietuvai 75 proc. turėtų grąžinti JAV.

J. Šuminskienės ieškinį antradienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas. Tiesa, be ieškovės – 62 metų sunkiai serganti moteris teismo salėje nepasirodė, jai atstovavo advokatas ir dukra.

Ieškovė teismui nurodė, kad 2008-ųjų gruodžio 9-ąją automagistralėje Vilnius–Panevėžys, Ukmergės rajone, eismo įvykio metu mirtinai buvo sužalotas jos sutuoktinis. Nelaimė įvyko, kai į laidotuvių procesijos kolonos paskutinį automobilį atsitrenkė „Škoda Octavia Combi“, kurią vairavo NATO misiją Šiaulių bazėje atliekantis JAV oro policijos misijos Baltijos valstybėse JAV karinių oro pajėgų kriminalinių įvykių tyrėjas Williamas Terry Porteris.

Sutuoktinio netekusiai moteriai draudimo kompanija išmokėjo daugiau kaip 12 tūkst. Lt už laidojimą bei paminklo pastatymą bei skyrė 1 150 Lt neturtinės žalos atlyginimo išmoką.

J. Šuminskienė iš KAM ir draudimo kompanijos prašo priteisti beveik 318 tūkst. Lt turtinės žalos atlyginimą, be to, dar 1 mln. 198 tūkst. Lt ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo ji pareiškė KAM.

Pasak ieškovės, užsienio valstybės karinių pajėgų karys W. T. Porteris žalos net neketino atlyginti ir vengdamas gresiančios baudžiamosios atsakomybės, išvyko iš Lietuvos.

Moteris aiškino, kad po vyro žūties jai sutriko sveikata, ji patyrė dvasinius išgyvenimus, emocinį sukrėtimą bei skaudžiai paveikė jos ir dukros šeimos gyvenimus. J. Šuminskienė nurodė, kad jai reikalingi socialiniai prižiūrėtojai, be to, ji pasidarė namo Ukmergės rajone remontą, jis kainuotų apie 100 tūkst. Lt. Ieškovė sutiktų persikraustyti į Vilnių, tačiau nori, kad KAM nupirktų jai butą, o jos namą pasiimtų sau.

Pasak ieškovei atstovaujančio advokato Vidmanto Martyšiaus, KAM net nebandė tartis dėl žalos atlyginimo, o tik rašė „įžeidžiančius laiškus“, siūlydami „įžeidžiančią sumą“.

„Žmogus neteko pagrindinio ramsčio savo gyvenime, jis nenueis į šokius ir ką nors parsives į namus, nes jai jau virš 60 metų“, - aiškino teisininkas, pažymėjęs, kad ieškovei yra nustatytas tik 35 proc. darbingumas.

„Ji jau netiki atsiprašymais, gražiais žodžiais, pas mane atėjusi ji verkia – ją dabar tenkins tik piniginė satisfakcija“, - pabrėžė V. Martyšius.

KAM: mes siūlėme 40 tūkst. Lt

Atsakovu patraukta KAM žuvusiojo našlei buvo pasiūliusi sumokėti 40 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą bet J. Šuminskienė nesutiko su šia suma.

Su ieškiniu nesutinkanti KAM teismui nurodė, kad praėjusių metų rugsėjį sudarė sutartį gera valia atlyginti padarytą žalą su žuvusiojo A. Šuminsko artimaisiais giminaičiais. Pagal sutartį dviems žuvusiojo dukroms iš jo pirmosios santuokos buvo sumokėta po 40 tūkst. Lt neturtinės žalos kompensacijos, o velionio broliui – 20 tūkst. Lt kompensacija.

KAM atstovaujantis teisininkas teismo prašė bylą nagrinėti neviešame posėdyje, nes esą bus paviešinta asmeninė informacija apie J. Šuminskienės sveikatą. Bylą nagrinėjanti teisėja Andrutė Kalinauskienė šio prašymo netenkino, nes ieškovė per savo advokatą perdavė, jog sutinka, kad procesas būtų viešas.

KAM atstovas pažymėjo, kad siūlydama 40 tūkst. Lt kompensaciją ministerija „žiūri į realią žalą“ – panašias sumas yra priteisęs Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Be to, anot ministerijos atstovo, Civiliniame kodekse (CK) yra numatytas draudimas dėl neteisėto praturtėjimo, todėl nesutiko su pareikštu ieškiniu dėl turtinės žalos.

Nagrinėjanti bylą teisme paaiškėjo, kad avariją sukėlusio JAV kariškio W. T. Porterio byla artimiausiu metu bus nagrinėjama JAV teisme, nes netrukus po avarijos NATO kariškiui buvo leista išvykti iš Lietuvos.

„Yra iš JAV gautas raštas, kad autoavarijos metu kariškis vykdė tarnybines pareigas, todėl pagal jurisdikciją byla perduota JAV“, - pažymėjo KAM atstovas.