Ši galimybė numatyta Teisingumo ministerijos parengtuose Politinių partijų narių sąrašų informacinės sistemos nuostatų pakeitimuose, kurie įsigalios artimiausiu metu.

"Galimybė kiekvienam asmeniškai išsibraukti iš politinės partijos narių sąrašo elektroniniu būdu palengvins narystės nutraukimo procedūrą. Be to, tai užkirs kelią nesąžiningiems atvejams, kai partijos, gavusios piliečio prašymą išstoti iš partijos, jo iš narių sąrašų neišbraukia, arba apskritai žmogų į sąrašą įtraukia be jo sutikimo", - pabrėžė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Pasak ministro, poreikis taisyti politinių partijų pateiktus narių sąrašus atsirado, kai piliečiams buvo suteikta galimybė internete pasitikrinti savo narystę politinėje partijoje ir taip paaiškėdavo, kad piliečio duomenys į politinės partijos narių sąrašą įtraukti neteisėtai arba pilietis pageidaudavo nutraukti savo narystę tam tikroje politinėje partijoje.

Iki šiol piliečiai, norintys nutraukti narystę, turėjo pateikti partijai rašytinį prašymą. Toks narystės nutraukimo būdas išliks ir dabar, tačiau įteisinus galimybę kiekvienam piliečiui asmeniškai nutraukti savo narystę politinėje partijoje elektroniniu būdu, tai padaryti bus galima ir per portalą www.epaslaugos.lt.

Tam reikės prisijungti prie Politinių partijų narių sąrašų informacinės sistemos per savo elektroninę bankininkystę ar pasinaudojus elektroniniu parašu.

Informacinėje sistemoje pilietis turės užpildyti prašymą dėl narystės nutraukimo ir pateikti jį politinei partijai. Po 5 dienų narystė bus nutraukta. Apie tai ir pilietis, ir politinė partija bus informuoti elektroniniu paštu.

Teisingumo ministerija pateiktų politinių partijų narių sąrašų taisyti negali, nes už jų pateikimą atsakingas politinės partijos pirmininkas arba jo įgaliotas asmuo.

Politinės partijos Teisingumo ministerijai savo narių sąrašus elektroniniu būdu teikia nuo 2011 metų.