Kaip klausymų metu sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas, ministerija iš principo pritaria idėjai perkelti bausmes už nedidelį kiekį narkotinių medžiagų disponavimą be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso į Administracinių nusižengimų kodeksą.

„Būtų svarbu įtraukti ir alternatyvių bausmei priemonių, kurios apimtų švietimą, prevenciją, ankstyvą intervenciją, gydymą, reabilitaciją, tolesnę priežiūrą, socialinę reintegraciją klausimus. Šios darbotvarkės įgyvendinimui numatyta įgyvendinti tarpinstitucinį veiksmų planą“, – sakė I. Rubikas.

Projektą dėl mažo kiekio narkotinių medžiagų disponavimo be tikslo platinti dekriminalizavimo parengė Seimo narė Morgana Danielė. Tokiai iniciatyvai palaikymą išreiškė ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) direktoriaus pavaduotoja Gražina Bielian.

„Tai, kad yra jau parengti šie projektai, kad jie nagrinėjami, yra džiugus dalykas. Mūsų departamentas pritaria pateiktų tiek Administracinių nusižengimų, tiek Baudžiamojo kodekso pataisoms“, – teigė ji.

G. Bielian teigimu, nuo 2017 metų baudžiamųjų bylų už tokius nusikaltimus skaičius ženkliai išaugo.

„Jeigu 2015 m. tokių veikų buvo užregistruota 617, tai 2019 m. – 1310, o 2020 m., nepaisant net pandeminės situacijos, buvo užregistruoti 1142 baudžiamieji nusižengimai. Jeigu mes pažiūrėtume į tuos baudžiamuosius nusikaltimus padariusius asmenis, koks jų portretas, tai 2020 m. buvo užregistruoti 128 nepilnamečiai asmenys, kurie kartu su jaunimo grupe nuo 18 iki 29 metų sudarė 66 proc.“, – pažymėjo NTAKD direktoriaus pavaduotoja.

Priklausomybė nuo narkotikų

Savo ruožtu generalinės prokurorės pavaduotojas Gintas Ivanauskas teigė, kad į šį klausimą būtina pažiūrėti sistemiškai.

„Nepilnamečiai vis labiau į tai įsitraukia ir, žiūrint valstybiškai, tai kelia tam tikras rizikas, į kurias reikėtų pažiūrėti ne tik per įstatymų keitimą dekriminalizuojant veikas, bet per visą kompleksą – tiek susijusį su gydymo paslaugomis, tiek peržiūrint visus su narkotikų kriminalizavimu susijusius BK straipsnius“, – atkreipė dėmesį G. Ivanauskas.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad skiriant bausmes pirmą kartą teisiamiems asmenims, yra atsižvelgiama, ar minimas asmuo neturi kitų nusižengimų.

„Valstybė ne per griežtai reaguoja į pirmą kartą papuolusius su šiais nusikaltimais asmenis. Prokuratūros nuomone, šiai dienai ir taip teisėsauga žiūri ne per griežtai į tą jaunimą, bet mes matome problematiką apskritai dėl šių nusikaltimų įstatyminės bazės“, – tikino generalinės prokurorės pavaduotojas.

Priklausomybė nuo narkotikų

M. Danielei atkreipus dėmesį, kad nuo perdėto kriminalizavimo kenčia priklausomybę turintys asmenys, G. Ivanauskas pažymėjo, jog tokie žmonės dažnai ne tik disponuoja mažu kiekiu narkotinių medžiagų neturint tikslo platinti, bet ir šalia to užsiima vagystėmis, kitais nusikaltimais.

Vis dėlto jis akcentavo, kad būtina kalbėti ne tik apie tokio nusikaltimo dekriminalizavimą, tačiau ir apie pokyčius apskritai narkotikų politikoje – pavyzdžiui, susijusioje su kontrabanda.

„Norint išspręsti teisinius klausimus, reikėtų pažiūrėti sistemiškai, o lygiagrečiai tam turėtų eiti sveikatingumo, prevencinės ir gydymo programos, kurios turi didesnę naudą, nei visas šis straipsnių sureguliavimo klausimas“, – sakė G. Ivanauskas, kuriam antrino ir Policijos departamento atstovas.

Iniciatyvą palaiko ne visi koalicijos partneriai

Laisvės partijai siekiant, kad už minėtą nusikaltimą būtų skiriama tik bauda, didieji koalicijos partneriai konservatoriai tokiam projektui vis dėlto nepritaria.

Kaip LNK yra sakęs konservatorius Laurynas Kasčiūnas, politikai buvo supratę, kad kalba šioje iniciatyvoje eina tik apie lengvuosius narkotikus.

„Na, aš irgi buvau supratęs, kad mes kalbame apie vadinamuosius lengvus narkotikus“, – LNK sakė L. Kasčiūnas.

„Reikia bandyti surasti būdą, kaip atskirti tuos „lengvus“ narkotikus – „žolę“ ir tuos, kurie sukelia žymiai didesnių pasekmių sveikatai“, – aiškino konservatorius, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Konservatoriai pritartų, kad būtų dekriminalizuojamas tik nedidelis kiekis marihuanos.

„Manau, kad visi turime omenyje kanapes. O dabar parašyta nesuvokiant skirtumo, bet jis turi būti“, – teigė konservatorius Jurgis Razma.

Konservatoriai taip pat sako, kad marihuanos nuo kitų narkotikų atskyrimą registruos kiti Seimo nariai, o baudos už nedidelį kiekį narkotinių mediagų disponavimą be tikslo platinti turėtų būti gerokai aukštesnės nei dabar siūlomos 20 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (583)